Het kastanjefeest of ‘castañada is weer begonnen in Spanje

Het kastanjefeest of 'castañada is weer begonnen in Spanje
beeld: via canva.com

Rond de data van 31 oktober en 1 november worden in verschillende regio’s van Spanje de ‘castañadas’ georganiseerd. Deze traditie omvat het roosteren en consumeren van kastanjes, die boven een open vuur worden verwarmd, evenals het nuttigen van typische wijn, zoete aardappelen en gekonfijt fruit. De castañada wordt in diverse delen van Spanje gevierd, waaronder Galicië, Cantabrië, Aragón, Asturië, Castilla y León en Catalonië, waar deze festiviteiten doorgaans het uitbundigst worden gevierd.

De Spaanse naam voor het kastanjefeest is ‘castañada’ maar in Catalonië en Aragón heeft het de naam ‘castanyada’, in Cantabrië ‘magosto’, in Castilla y León ‘sanabria’ of ‘calbotada’, in het Baskenland ‘gaztainerre’ en in andere regio’s weer andere namen die we niet allemaal gaan opnoemen.

In essentie komt het bij al deze regionale feesten op hetzelfde neer: het opwarmen van kastanjes om die daarna op te eten, onder het genot van een regionale wijn of andere drank en daarnaast lekkere zoeternijen zoals in Catalonië de ‘panellets’ (kleine marsepein of amandel balletjes met daarop van alles en nog als versiering/smaakversterker).

De kastanjes worden meestal op straat warm gemaakt door personen die een ton of open vuur hebben met daarop de kastanjes om deze als wijze te poffen. De kastanjes worden daarna in een kranten puntzak gedaan om ze heerlijk te eten. Veel mensen organiseren echter een eigen castañada in huis, samen met vrienden en/of familie.

Het is moeilijk te achterhalen waar de castañada traditie vandaan komt. Men beweert echter dat vroeger tijdens het Día de Todos los Santos of Allerheiligen de kerkklokken de hele nacht klonken zodat de buren wisten en niet vergeten dat men voor de doden moest bidden. Het was echter vaak zo koud of men was zo moe dat het moeilijk was om wakker te blijven.

Daarom besloot men een vuurtje te maken en daarna kastanjes, die in deze tijd van het jaar volop aanwezig waren, op het vuur warm te maken om deze dan gezellig met elkaar te eten, onder het genot van een lekkere wijn of andere drank. Langzaamaan is dat uitgegroeid tot een traditie in delen van Spanje.

De traditionele castañada heeft echter wel flink te lijden, aangezien het Halloween feest steeds populairder aan het worden is, met name onder de jeugd en jonge ouders. Men ziet tegenwoordig dan ook steeds minder kastanje stalletjes op straat en meer Halloween spullen in de etalages van winkels.