Bij vier op de tien geboorten in Spanje is de moeder ouder dan 40 jaar

Bij vier op de tien geboorten in Spanje is de moeder ouder dan 40 jaar
Beeld: via canva.com

Bij vier op de tien geboorten in Spanje is de moeder ouder dan 40 jaar

Een opvallende trend bij vrouwen boven de 40 in Spanje is het uitstellen van het moederschap. Velen kiezen ervoor eerst hun carrière op te bouwen of persoonlijke doelen na te jagen voordat ze kinderen krijgen. Dit heeft geleid tot een stijging van het aantal geboorten onder deze groep vrouwen.

Tot nu toe dit jaar zijn er in Spanje 212.011 kinderen geboren, wat 769 meer is dan dezelfde periode vorig jaar. Dit houdt in dat er een stijging van 0,36% is, volgens de cijfers van het Spaanse Statistiekbureau (INE). 33% van de bevallingen vond plaats bij moeders tussen de 35 en 39 jaar, terwijl 29% tussen de 40 en 44 jaar oud was. Ook werden er 2174 baby’s geboren uit moeders van 45 tot 49 jaar en 206 baby’s uit moeders ouder dan 50 jaar.

Het jaar laat dus zien dat maar liefst 39,9% van de moeders die recentelijk zijn bevallen, 40 jaar of ouder is. Dit wijst op een verandering in de samenstelling van nieuwe moeders. De gedachte dat vrouwen vóór hun veertigste kinderen moeten krijgen, wordt steeds minder belangrijk. Vrouwen kiezen er steeds vaker voor om later in hun leven te bevallen.

Een belangrijk aspect van moederschap boven de 40 is gezondheid. Vrouwen kunnen verhoogde risico’s ervaren tijdens de zwangerschap, zoals zwangerschapsdiabetes en hoge bloeddruk. Goede begeleiding door medische professionals en zelfzorg zijn essentieel voor, tijdens en na de zwangerschap.

Moederschap op latere leeftijd heeft zeker zijn voordelen en uitdagingen. Vrouwen boven de 40 hebben vaak meer levenservaring en zijn emotioneel sterker. Dit helpt ze om beter om te gaan met de uitdagingen van het ouderschap. Daarnaast beschikken ze vaak over een betere financiële basis, wat betekent dat ze hun kinderen zowel financieel als emotioneel beter kunnen ondersteunen.

Er zijn voordelen, maar ook grote uitdagingen. Zwangere vrouwen boven de 40 lopen meer gezondheidsrisico’s, wat angst en stress kan veroorzaken voor zowel de moeder als haar gezin. Bovendien kunnen maatschappelijke verwachtingen druk uitoefenen, met vooroordelen over het krijgen van kinderen op latere leeftijd. Dit kan gevoelens van isolement en onzekerheid met zich meebrengen.

Door de steeds veranderende ideeën over moederschap en de rol van vrouwen in de samenleving, lijkt het erop dat het aantal geboorten bij vrouwen boven de 40 in Spanje blijft toenemen. Dit zal zeker een impact hebben op toekomstige generaties en onze kijk op ouderschap.

De groeiende groep vrouwen die op latere leeftijd kinderen krijgt, zal ook invloed hebben op de arbeidsmarkt en de economie. Werkgevers moeten zich gaan aanpassen aan de wensen van oudere ouders, bijvoorbeeld door flexibele werktijden en ouderschapsverlof aan te bieden, zodat een goede balans tussen werk en privéleven mogelijk is.