Buitenlanders betalen een historisch hoge prijs om huizen in Spanje te kopen

Buitenlanders betalen een historisch hoge prijs om huizen in Spanje te kopen
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

De vastgoedmarkt in Spanje heeft de afgelopen jaren een opvallende ontwikkeling doorgemaakt, voornamelijk door de toenemende interesse van buitenlandse kopers. De gemiddelde prijzen van woningen zijn gestegen tot recordhoogtes, maar de verkopen vertoonden verschillen per regio. Onderaan dit artikel kijken we naar de cijfers over de Nederlandse en Belgische woningkopers.

De notariële statistieken tonen aan dat in de tweede helft van 2023 63.183 woningtransacties door buitenlanders in Spanje plaatsvonden, een daling van 10% op jaarbasis. Dit is het laagste aantal sinds de eerste helft van 2021. Het aandeel van buitenlandse kopers in het totale aantal transacties daalde ook tot bijna 21%, na twee opeenvolgende semesters boven de 21% te hebben gescoord.

Hoewel de landelijke trend een daling liet zien, vertoonden sommige regio’s een stijging in het aantal woningtransacties door buitenlanders. Asturië, Cantabrië, La Rioja, Murcia en Castilla-La Mancha zagen een toename op jaarbasis. Andere autonome regio’s, zoals de Canarische Eilanden, Balearen, Andalusië, Catalonië en Navarra, kenden de grootste dalingen.

De regio Valencia bleef koploper in het nationale klassement met 18.919 woningtransacties (30% van het totaal). Drie op de tien woningen die door buitenlanders in Spanje worden gekocht, bevinden zich in deze regio. De Levante-zone is de drijvende kracht achter de Spaanse vastgoedmarkt, niet alleen voor buitenlandse kopers, maar ook voor de binnenlandse markt.

Na de regio Valencia volgt Andalusië met 11.458 woningtransacties door buitenlanders (18%). Deze regio blijft een populaire bestemming voor buitenlandse kopers, hoewel het aantal transacties daalde met 12% op jaarbasis.

Buitenlanders betalen een ongekende prijs om een ​​huis in Spanje te kopen. Volgens gegevens van notarissen betaalden niet-ingezetenen in de tweede helft van 2023 gemiddeld 2715 euro/m² voor hun woningen, 6,% meer op jaarbasis en het hoogste cijfer in de hele historische reeks. 

De hoogste gemiddelde prijzen werden betaald door kopers uit Zweden (3077 euro/m²), de Amerikanen (3006 euro/m²), Duitsers (2848 euro/m²) en Zwitsers (2828 euro/m²). Ook kopers uit Noorwegen, Polen, Rusland, Nederland, Frankrijk en Italië overschreden de gemiddelde prijs die alle buitenlanders betaalden, terwijl de laagste bedragen betaald werden door Marokkanen (723 euro/m²), Roemenen (1096 euro/m²) en Bulgaren (1219 euro/m²).

Wanneer we kijken naar de herkomst van buitenlandse kopers, blijven de Britten de koplopers op de Spaanse vastgoedmarkt. Tegelijkertijd zagen we in de tweede helft van 2023 een recordaantal transacties door Colombiaanse kopers. Naast Britten en Colombianen zijn er nog andere prominente groepen buitenlandse kopers actief op de Spaanse vastgoedmarkt: Zweden, Duitsers, Amerikanen, Zwitsers, Russen en Fransen.

Nederlanders en Belgen

Als we kijken naar de cijfers over de Nederlandse en Belgische woningaankopen zien we dat Nederlanders in het tweede halfjaar van 2023 in totaal 3121 woningen kochten. Samen met de 3198 woningen in de eerste helft van vorig jaar, komt het totaal aantal gekochte woningen door Nederlanders op 6319 woningen te staan. Niet-ingezetene Nederlanders gaven gemiddeld 2429 euro/m². Dat is een groot verschil met Nederlanders die wel als resident staan ingeschreven in Spanje en gemiddeld 814 euro/m² uitgaven aan woningen.

In het tweede halfjaar van 2023 kochten Belgen 3217 woningen, wat samen met de aankopen in het eerste halfjaar van 3374 neerkomt op een totaal van 6591 woningen. Niet-ingezetene Belgen gaven gemiddeld 2232 euro/m². Dat is een groot verschil met Belgen die wel als resident staan ingeschreven in Spanje en gemiddeld 626 euro/m² uitgaven aan woningen.