Andalusië geeft prioriteit aan 11.000 Erasmus studenten voor vaccinatie

Andalusië geeft prioriteit aan 11.000 Erasmus studenten voor vaccinatie
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

SEVILLA – Het Erasmus programma staat elk jaar in voor de uitwisseling van een paar honderd duizenden studenten over heel Europa. Het biedt jongeren de kans gedurende een half jaar of een jaar hun studies verder te zetten in een Europees land naar keuze.

Volgens cijfers van de Europese Commissie is Spanje de grootste ontvanger van studenten binnen dat programma. In het academiejaar 2018/19, kort voor de Corona pandemie, waren dat maar liefst 47.138 van de 800.000 die binnen het programma werden geregistreerd in Europa. Spanje blijkt met zijn zon, zee, boeiende steden en warme cultuur een interessante bestemming voor jonge studenten van over het hele continent.

Maar ook vanuit Spanje zelf zwermen veel studenten uit over Europa. Over het algemeen zijn zij graag geziene gasten, alhoewel in 2011 de Gentse rector de Spaanse universiteiten vroeg alleen nog maar ‘serieuze studenten’ te sturen, nadat er herhaaldelijk problemen waren geweest met luidruchtige Spaanse Erasmus studenten . De uitwisseling is natuurlijk ook een kans om het in internationaal gezelschap, ver van huis, een paar maanden bont te maken.

Toch heeft de autonome regio Andalusië nu beslist die toekomstige uitwisselingsstudenten voorrang te bieden bij de vaccinatiecampagne. De regionale overheid is van plan maar liefst 11.000 studenten vervroegd een prik te geven, met één dosis van het Johnson & Johnson (Janssen) vaccin. Op die manier hopen ze de vaccinatie rond te krijgen vooraleer de studenten naar het buitenland vertrekken.

De regionale overheid laat weten dat gelijk welke student die aan een ander uitwisselingsprogramma deelneemt ook in aanmerking komt voor vervroegde vaccinatie. De enige voorwaarde is dat ze geregistreerd staan in Andalusië.

Ook in de autonome regio Catalonië klinken gelijkaardige stemmen op. De regionale overheid stelt vast dat de jonge bevolking ‘veel geleden heeft’ onder de gevolgen van de pandemie, en dat moet worden verzekerd dat zij voldoende beschermd hun leven kunnen hervatten. Ook de mogelijkheid op buitenlandse uitwisseling te vertrekken is daar deel van.

De Catalaanse epidemioloog Josep Maria Argimon stelde dat ‘het een beter idee is de Erasmus studenten te vaccineren dan de Nationale voetbalploeg’. Een uitspraak die in voetbalminnend Spanje vast een gevoelige snaar raakt.

Ondertussen heeft In Andalusië maar liefst 57,7 procent ouder dan 16 jaar al immuniteit tegen het virus opgebouwd, dankzij het vaccin of omwille van een eerder besmetting. Het Ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat er ondertussen al zes miljoen dosissen uitgedeeld zijn.

Voor Nederlandse studenten bleef het ondertussen ook mogelijk op Erasmus uitwisseling te gaan, wanneer zij uiteraard de geldige normen en voorwaarden respecteerden. Gezien de grote hoeveelheid online activiteiten, hoeft het natuurlijk niet te verbazen dat die ervaring voor velen aan kwaliteit inboette.

Volgens de Europese Commissie blijft de veiligheid en bescherming van alle deelnemers aan het Erasmus uitwisselingsprogramma de hoogste prioriteit, rekening houdend met alle inperkingsmaatregelen die op nationaal niveau zijn genomen. 

Zij doet er alles aan om de studenten, leerlingen, vrijwilligers en andere deelnemers aan de programma’s te helpen om een oplossing te vinden voor hun problemen.