Volgens een onderzoek van het Animal Welfare Observatory (OBA) is meer dan 70% van het kippenvlees van Lidl in Duitsland, Spanje, Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk besmet met bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Lidl ontkent deze beschuldigingen en stelt dat het om een lastercampagne van de OBA gaat.
Uit het onderzoek blijkt dat 17 van de 24 kipproducten in Spanje besmet waren. In 38% van de gevallen werd listeria aangetroffen en in 83% werden diarreepathogenen zoals E. coli en Campylobacter gevonden.
Lidl ontkent deze beschuldigingen en stelt dat het om een lastercampagne van de OBA gaat, zonder dat de claims goed onderbouwd zouden zijn. Lidl benadrukt dat voedselveiligheid en -kwaliteit topprioriteiten zijn voor het bedrijf. Het zegt strikte controles en kwaliteitsnormen te hanteren om de veiligheid van hun producten te garanderen.
Daarnaast kondigt Lidl aan voornemens te zijn juridische stappen te ondernemen tegen de OBA als gevolg van de vermeende lasterlijke beweringen. Het bedrijf wil zijn reputatie beschermen en duidelijk maken dat het op verantwoorde wijze met voedselveiligheid omgaat.
De OBA heeft de resultaten van het onderzoek doorgegeven aan de Spaanse ministeries van Consumentenzaken en Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. Dit om de microbiologische aanwezigheid te onderzoeken van ziektekiemen die resistent zijn tegen antibiotica en andere ziekteverwekkers met mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid.
De aanwezigheid van dergelijke bacteriën in kippenvlees kan ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Resistente bacteriën kunnen moeilijk te behandelen infecties veroorzaken, wat kan leiden tot complicaties en zelfs overlijden, vooral bij kwetsbare groepen zoals ouderen en kinderen.
Bovendien kan de besmetting een negatieve invloed hebben op het imago en de reputatie van Lidl. Consumenten kunnen het vertrouwen in het merk verliezen, wat kan leiden tot omzetverlies en langdurige schade aan de positie van het bedrijf.