Acteur Antonio Banderas breekt illegaal gebouwd huis af in Marbella

Acteur Antonio Banderas breekt illegaal gebouwd huis af in Marbella
Beeld: Google Maps / screenshot

Acteur Antonio Banderas breekt illegaal gebouwd huis af in Marbella

Antonio Banderas heeft het huis in Marbella gesloopt dat hij in de jaren negentig kocht. Hij woonde daar een deel van zijn huwelijk met Melanie Griffith. Na vele juridische procedures heeft hij besloten om het huis te slopen. Inmiddels heeft de in Málaga geboren acteur bij de gemeente een nieuwe bouwvergunning aangevraagd.

Het verhaal van het huis van Banderas in Marbella illustreert de ingewikkeldheid van vastgoedeigendom in de regio. In de jaren 90 kocht Banderas het huis, genaamd ‘La Gaviota’, van de erfgenamen van de overleden journaliste Encarna Sánchez.

Het huis bevond zich in de exclusieve wijk Los Monteros, bij de ingang van Marbella, een gebied dat bekend staat om zijn luxe huizen. Het was de plek waar Banderas een deel van zijn huwelijk met actrice Melanie Griffith doorbracht, waardoor het voor hem een grote persoonlijke betekenis had.

De aankoop leek aanvankelijk een droom die uitkwam voor de acteur, maar zou uiteindelijk leiden tot een lange juridische strijd. De problemen rond Banderas’ huis in Marbella begonnen kort na de aankoop:

In 2003 heeft het Hooggerechtshof van Andalusië (TSJA) verklaard dat de bouwvergunning die in 1995 was verleend, ongeldig was. Deze vergunning was uitgegeven tijdens het omstreden bewind van burgemeester Jesús Gil. Het bleek dat het huis was gebouwd op een perceel dat bestemd was voor medische voorzieningen en niet voor woningbouw. Daarnaast werd vastgesteld dat het eigendom inbreuk maakte op het openbare maritieme domein.

Antonio Banderas heeft geprobeerd deze beslissingen aan te vechten, maar in 2008 heeft het TSJA zijn beroep afgewezen en de ongeldigheid van de bouwvergunning bevestigd. Deze juridische strijd laat zien hoe ingewikkeld en onzeker veel vastgoedeigenaren in Marbella zich hebben gevoeld als gevolg van het eerdere wanbeleid in de stad.

Na een lange juridische strijd heeft Banderas uiteindelijk besloten om het huis te slopen. Hij had al concessies gedaan, zoals het afstaan van een deel van zijn grond aan de gemeente voor de uitbreiding van de strandboulevard. Ondanks deze inspanningen bleef de juridische status van het huis problematisch, vooral na de vernietiging van Marbella’s bestemmingsplan door het Hooggerechtshof in 2015.

Banderas heeft uiteindelijk besloten om het huis te slopen om een einde te maken aan de voortdurende juridische problemen. Deze drastische stap benadrukt de ernst van de situatie en de complexiteit van vastgoedeigendom in Marbella.

Ga naar de inhoud