Buitenlandse toeriste overleden na aanval haai op 500 km van de Canarische Eilanden

Buitenlandse toeriste overleden na aanval haai op 500 km van de Canarische Eilanden
Beeld: via canva.com

Buitenlandse toeriste overleden na aanval haai op 500 km van de Canarische Eilanden

Een 30-jarige Duitse vrouw is afgelopen maandagavond overleden in een Spaanse militaire helikopter terwijl ze werd geëvacueerd naar een ziekenhuis in Las Palmas de Gran Canaria. Ze was eerder aangevallen door een haai in de Atlantische Oceaan, op 514 kilometer van de Canarische Eilanden, zoals bevestigd door Salvamento Marítimo.

Volgens het digitale nieuwsmedium atlanticohoy.com, vonden de gebeurtenissen plaats rond 16.00 uur (Canarische tijd) op open zee, ongeveer 180 kilometer ten westen van de stad Dajla (Sahara). De bemanning van Britse catamaranDalliance Chichester vroeg rond 15.55 uur om hulp bij de Spaanse maritieme reddingsdiensten, die samen met de Marokkaanse marine verantwoordelijk zijn voor reddingsoperaties in dat gebied.

Daarom nam de Spaanse Kustwacht contact op met het controlecentrum van hun collega’s in Rabat, die vroeg of Spanje het noodgeval kon overnemen, omdat ze geen middelen in de buurt hadden. Salvamento Marítimo stuurde meteen een waarschuwing naar alle nabijgelegen schepen, waarvan er een kwam opdagen en medicijnen aan de bemanning van de catamaran kon aanbieden.

Een helikopter van de Luchtmacht uit Gran Canaria bood daarna hulp aan de gewonde. Ze arriveerden rond 20.05 uur en haalden de vrouw op. De vrouw, die een been had verloren door de aanval van de haai, kreeg een hartstilstand tijdens de vlucht en arriveerde al overleden in het Hospital Doctor Negrín in Las Palmas de Gran Canaria.

De catamaran waar de vrouw aan boord was, vertrok op 14 september vanuit de haven van Las Palmas de Gran Canaria richting het zuiden, zoals blijkt uit de gegevens van maritieme volgsystemen zoals marinetraffic.com en vesselfinder.com.

Volgens het internationale incidentenregister van haaien, opgesteld door het Florida Museum of Natural History in de VS, zijn er in totaal slechts zes bevestigde incidenten met haaien geweest op de Canarische Eilanden, plus een mogelijk geval. Geen van deze incidenten was fataal.

Op de plek waar het incident van afgelopen maandag plaatsvond en in de omgeving, is er nooit eerder een incident gedocumenteerd. Het dichtstbijzijnde incident, naast die van de Canarische Eilanden, werd gemeld op de Afrikaanse archipel Kaapverdië.

Ga naar de inhoud