300. Met zoveel zijn de videoclubs nog in Spanje. Het zijn lokalen waar je films kan huren voor een paar dagen, en ze hebben het steeds moeilijker nu cinema via het internet zo toegankelijk is. Hoe houden ze dan toch het hoofd boven water?
Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video, Apple TV of SkyShowtime zijn allemaal goed voor meer dan 10.000 films per platform. Veel van die films zijn nog enkel gemaakt om te streamen, via het internet kijken is dat. Dat kan vaak al vanaf 9 euro per maand. Hoe houden de videotheken in Spanje dan toch het hoofd boven water?
In 2005 waren er in Spanje nog 5.000 videoclubs. Achttien jaar later zijn er nog 300 over. Nacho Álvarez, eigenaar van videoclub ARFE in Madrid, is realistisch. “Het fysieke formaat zal uiteindelijk sterven: cinema, boeken, videospelletjes. Alles wordt uiteindelijk digitaal.” Marcia Seburo van videoclub Ficciones in Tirso de Molina is zelfs nog pessimistischer. “Hier leven we van dag tot dag. Ik denk dat onze dagen al geteld zijn.”
De trend was dan wel al even gezet, de finale klap kwam er door de pandemie. Veel mensen die nog geen online streaming platform hadden, sloten zich toen toch bij een van hen aan. Ook vanuit andere hoek komt trouwens competitie. Online platformen als TikTok en YouTube bieden 24 uur per dag gratis entertainment aan. Het online aanbod is haast oneindig.
De laatste videoclubs in Spanje houden het hoofd vooral boven water door op verschillende paarden te wedden. Sommige videoclubs openden een cafetaria of zelfs een heuse cinema om extra inkomsten te genereren. Ficciones in Tirso de Molina is ook een afhaalpunt voor postpakketjes. Verder op de lijst: pasfoto’s, fotokopieerapparaten of de verkoop van batterijen. En een trouw publiek blijft komen. “Op internet dwingt het platform je een aanbod op”, vertelt Alvarez. “Hier kies je zelf tussen 50.000 uiteenlopende films, waarvan vele niet op internet te vinden zijn”.