Ook problemen bij Spaanse luchthavens vanwege wereldwijde software storing

Ook problemen bij Spaanse luchthavens vanwege wereldwijde software storing
Beeld: via europa press

Ook problemen bij Spaanse luchthavens vanwege wereldwijde software storing

Net als duizenden luchthavens over de hele wereld, hadden ook de Spaanse luchthavens van het Aena-netwerk te maken met een softwarestoring. In eerste instantie was er niet veel informatie beschikbaar, maar in de loop van vrijdagochtend werd bekend dat de oorzaak van de wereldwijde storing bij Microsoft lag.

Spanje heeft vrijdag te maken gehad met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van luchthavenoperaties na het falen van Microsoft-systemen. Aena, de belangrijkste luchthavenexploitant in het land, meldde grote verstoringen in haar operationele systemen met vertragingen bij de check-in, problemen bij de bagageafhandeling en verstoringen in vluchtschema’s tot gevolg.

Het probleem ontstond door een verkeerde update van het CrowdStrike Falcon-platform, dat een essentieel onderdeel vormt van de cybersecurity-infrastructuur van veel grote bedrijven, waaronder Microsoft. Dit heeft uiteindelijk geleid tot meer dan 100 geannuleerde vluchten in Spanje (maar 3520 vluchten zijn wel vertrokken).

CrowdStrike, opgericht in 2011, is een vooraanstaande leverancier van cybersecuritydiensten. De storing laat zien hoe modern luchthavens steeds afhankelijker zijn geworden van complexe, onderling verbonden IT-systemen. Het belang van goede cyberbeveiliging wordt hierdoor nogmaals benadrukt.

Naast luchthavens werden ook openbare ziekenhuizen in verschillende regio’s van Spanje getroffen door de wereldwijde softwarestoring. Dit gebeurde onder andere in Aragón, Galicië, Catalonië, Castilla-La Mancha, La Rioja, Baskenland en Castilië en León. Zelfs diverse privéziekenhuizen ondervonden problemen als gevolg van de storing.

Movistar, Vodafone en Masorange hebben geen problemen gemeld in Spanje. Meer dan 5000 tankstations hadden last van een softwarestoring waardoor klanten niet met bankpassen konden betalen. Ook banken zoals Deutsche Bank, Tesla en Mercedes-Benz ondervonden problemen door de storing.

Ga naar de inhoud