Strand van kustplaats Cambrils gesloten vanwege twee meter lange zwaardvis

Strand van kustplaats Cambrils gesloten vanwege twee meter lange zwaardvis
Beeld: @PoliciaCambrils / X

Strand van kustplaats Cambrils gesloten vanwege twee meter lange zwaardvis

Op het strand van L’Ardiaca in Cambrils aan de Costa Dorada was er onlangs opschudding. Op woensdag 17 juli 2024 rond 13 uur werden badgasten verrast door waarschuwingen van de lokale politie. De reden hiervoor was dat er een zwaardvis van ongeveer twee meter lang was gezien in de ondiepe wateren vlak bij de kust. Onderaan dit artikel is een video te zien.

De aanwezigheid van deze imposante vis zorgde ervoor dat het noodprotocol onmiddellijk in werking trad. Strandwachten hesen de rode vlag, wat betekent dat zwemmen verboden is, terwijl de politie de evacuatie van het water regelde. Het incident trok snel de aandacht van zowel lokale bewoners als toeristen, die zich verzamelden om een glimp op te vangen van deze ongebruikelijke bezoeker.

De politie van Cambrils reageerde snel op de situatie door een officiële verklaring te plaatsen op sociale media. Ze deelden foto’s van de zwaardvis en meldden dat het dier ongeveer twee meter lang was. In het Spaans wordt een zwaardvis “pez espada” genoemd.

Terwijl de autoriteiten probeerden de situatie onder controle te krijgen, verzamelde zich een menigte op het strand. Velen waren gefascineerd door de zeldzame aanblik van zo’n groot zeewezen zo dicht bij de kust. Helaas eindigde het avontuur van de zwaardvis tragisch; gedesoriënteerd en gestrand op het zand, overleefde het dier de beproeving niet.

Na het incident hebben strandwachten en lokale autoriteiten snel gehandeld om de normale activiteiten op het strand van L’Ardiaca te hervatten. De rode vlag werd neergehaald en badgasten konden weer veilig het water in. 

Het is niet vaak dat je een zwaardvis tegenkomt aan de stranden van Spanje. Haaien, dolfijnen en soms een walvis zijn meer gebruikelijk in de Middellandse Zee. Een zwaardvis is namelijk een zeldzame verschijning met zijn lange, scherpe snavel en gestroomlijnde lichaam. Deze vis is een snelle jager die snelheden tot wel 100 kilometer per uur kan halen. Zwaardvissen staan bekend om hun agressieve en roofzuchtige karakter, waardoor ze vaak alleen op prooien jagen zoals makreel, tonijn en inktvis.

Ga naar de inhoud