Dorp met tien inwoners beschermt de bijzondere tijmblauwtje vlinders in de Pyreneeën

Dorp met tien inwoners beschermt de bijzondere tijmblauwtje vlinders in de Pyreneeën
Beeld: via canva.com

Dorp met tien inwoners beschermt de bijzondere tijmblauwtje vlinders in de Pyreneeën

Welkom in de betoverende wereld van de tijmblauwtje vlinders, een speciale vlindersoort die haar plekje heeft gevonden in een klein dorpje in de Spaanse Pyreneeën. Ontdek het unieke natuurgebied waar vlinders overvloedig aanwezig zijn en waar er meer vlinders dan mensen te vinden zijn in de Pyreneeën. Maak kennis met een fragiel ecosysteem dat zowel bescherming als bewondering verdient tijdens een wandelroute door dit prachtige gebied.

In het kleine dorpje Revilla, gelegen in de Pyreneeën van de provincie Huesca (Aragón), vind je een uniek fenomeen. Met slechts 10 geregistreerde inwoners wordt het dorp omringd door duizenden vlinders die vrolijk door de omgeving fladderen. Deze bijzondere plaats ligt in de Sobrarbe streek, dicht bij het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido, en biedt een idyllische habitat voor de groei en ontwikkeling van talrijke vlindersoorten.

Het verhaal van Revilla’s vlinderrijk begon in 2009, toen de vereniging Zerynthia en de Stichting voor de Bescherming van de Lammergier samenwerkten om de leefomgeving van de tijmblauwtje vlinders (Maculinea arion) te verbeteren. Ondanks dat deze vlindersoort veel voorkomt in dit deel van de Pyreneeën, wordt ze ernstig bedreigd. Dit initiatief resulteerde in de oprichting van het eerste microreservaat in Spanje dat specifiek is gewijd aan de bescherming van vlinders.

Het microreservaat is niet toegankelijk voor het publiek, maar is omringd door een geïnterpreteerd wandelpad waar bezoekers in de zomermaanden talrijke vlindersoorten kunnen observeren, waaronder de tijmblauwtjes, in het Spaans de “mariposa hormiguera”.

De tijmblauwtje vlinder staat bekend om zijn karakteristieke vlekken op de vleugels, maar wat deze vlinder werkelijk bijzonder maakt, is zijn complexe levenscyclus die afhankelijk is van zowel mieren als schapen.

De rupsen van de tijmblauwtje vlinder hebben een interessante relatie met bepaalde mierensoorten. De rupsen scheiden een zoete vloeistof af die mieren aantrekt. De mieren brengen de rupsen naar hun nest, waar de rupsen zich voeden met mierenlarven. De mieren beschermen op hun beurt de rupsen tegen roofdieren.

Schapen spelen een onverwachte, maar cruciale rol in het overleven van de tijmblauwtje vlinder. Wanneer schapen grazen, houden ze het gras kort. Kort gras zorgt voor ideale leefomstandigheden voor mieren, omdat ze gemakkelijker toegang hebben tot de grond. Dus, door simpelweg te grazen, dragen schapen indirect bij aan het behoud van de tijmblauwtje vlinder.

Een wandeling door het vlinderrijk

Juli is de perfecte maand om het gebied te verkennen en de gevlekte mierenblauwtje in al zijn pracht te bewonderen. Gedurende deze tijd zijn de vlinders het actiefst en goed zichtbaar langs de wandelroute. Vergeet niet je camera mee te nemen om dit bijzondere moment vast te leggen!

De wandelroute heeft veel te bieden, niet alleen vlinders. Langs de route vind je informatieve borden met QR-codes voor gedetailleerde informatie. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over de unieke relatie tussen vlinders, mieren en vee. Ook zijn er adembenemende uitzichten op de omliggende natuur te bewonderen. En tot slot heb je de kans om verschillende soorten vlinders te spotten tijdens de wandeling.

Het dorp Revilla bevindt zich op een hoogte van 1100 meter boven de zeespiegel, op 29 km afstand van Aínsa en 157 km van de stad Huesca, de provinciehoofdstad. Revilla bevindt zich midden in de Tella-valei in de Sobrabre streek van de Pyreneeën van de provincie Huesca.

Ga naar de inhoud