BARCELONA – Barcelona is volgens velen een oncontroleerbare jungle geworden van zakkenrollers, junkies, prostituees en straatverkopers waardoor de onveiligheid is toegenomen en er steeds meer diefstallen zijn bij bars, iets waar ook toeristen de dupe van zijn. daarnaast zijn er ook steeds meer vechtpartijen en afkeer tegen het massatoerisme waardoor de Catalaanse hoofdstad volgens velen minder attractief is geworden om naartoe te reizen.
Volgens een artikel in de krant LibreMercado beginnen steeds meer internationale en Spaanse toeristen de stad Barcelona te vergeten in hun plannen voor een bezoek aan Spanje. Waarschijnlijk zijn veel inwoners van de Catalaanse stad daar tevreden mee want men wil immers minder overlast en massatoerisme in de Catalaanse stad maar ondernemers en de horeca zijn minder blij.
Hotels
Afgelopen juli en zeker augustus was er al een flinke afname wat betreft hotelovernachtingen in hotels in Barcelona. Eerder maakte de hotelsector in Barcelona bekend dat gedurende de zomermaanden men tenminste 20% minder heeft verdiend.
In de maand juli hadden de hotels in Barcelona een bezetting van 91% (-0,7%) en was de gemiddelde prijs voor een kamer 150 euro (-7%) en heeft men -7,3% minder verdiend. In de maand augustus hadden de hotels in Barcelona een bezetting van 88% (-1%) en was de gemiddelde prijs voor een kamer gezakt naar 135 euro (-19%) en heeft men -20% minder verdiend.
Het gemiddelde verlies in omzet is dus -14% waarbij men met name spreekt over een verlies van luxe klanten met meer geld te besteden waarbij dit gedaald is met -18,5%. Tussen begin januari en eind augustus was de gemiddelde hotelbezetting in Barcelona 81,5% (-2,5%), was de gemiddelde prijs voor een kamer 134,70 euro (-7,3%) en heeft men -9,6% minder verdiend.
Horeca
Naast de hotelsector wordt er ook geklaagd door de horecasector in Barcelona. Het aantal toeristen is niet alleen gedaald maar het type toeristen is ook veranderd van de mensen die wel wat te besteden hebben naar zogenaamde rugzaktoeristen (turistas mochileros) die minder besteden en/of eigen eten en drinken meenemen/nuttigen. Uiteraard heeft dat direct een effect op de inkomsten van veel bars en restaurants waarbij men in sommige gevallen spreekt van 13% tot 15% minder omzet.
Daarnaast vinden veel horecaondernemers dat de onveiligheid is toegenomen en dat er steeds meer gestolen wordt. Zo is het tegenwoordig niet meer zo prettig om op een terras te gaan zitten want voordat je het weet wordt je beroofd. Het ergste is nog dat als de politie komt deze dan zegt dat ze niets kunnen doen waardoor de onveiligheid alleen maar toeneemt, aldus een ober in een lokaal gelegen aan de Ramblas. Overigens wil de aanwezigheid van een terras niet zeggen dat alleen daar gestolen wordt want de zakkenrollers en dieven stelen ook gewoon binnen in een bar of restaurant.
Onveiligheid
Ondertussen zeggen verschillende personen in de reportage in de krant en ook de vereniging van hoteleigenaren in Barcelona dat het onveiliger is in de stad. Er wordt meer en makkelijker gestolen voor lagere bedragen waardoor de politie in principe niet veel meer kan doen dan er een administratie notitie van te maken.
Er is meer prostitutie op straat, met name rond en op de Ramblas in de avonduren waardoor er meer vechtpartijen zijn en de veiligheid er niet beter op wordt. Er worden meer drugs verkocht in het centrum van Barcelona waardoor toeristen non-stop worden aangesproken.
Daarnaast is er op veel plaatsen een ongecontroleerde situatie ontstaan wat betreft de “manteros”, de veelal Afrikanen die hun illegale artikelen verkopen op kleden, de straatverkopers die op veel toeristische plaatsen te zien zijn met schoenen, shirts, jassen, tassen etc.
Reputatie
De reputatie van Barcelona is er de laatste jaren niet beter op geworden. Dat geldt zowel binnen Spanje maar ook internationaal. Op de rankinglijst van City Reptrak 2018 is Barcelona van 2017 naar 2018 met maar liefst 7 plaatsen gedaald van positie 8 naar 15 van de in totaal 56 steden die onderzocht werden.
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben gehad op die daling wat betreft de reputatie zoals de terroristische aanslag in augustus 2017, de onstabiele politieke situatie wat betreft het Catalaanse afscheidingsproces, de onveiligheid en de zogenaamde turismofobia.
Het gaat daarbij om een fobie voor het toerisme waarbij men acties tegen het massatoerisme uitvoert. Deze zijn wereldwijd te zien in de pers wat uiteraard een negatief effect op de toerist die daar tijdens een vakantie niet mee geconfronteerd wil worden.