MENORCA – De stijgende huurprijzen op het Spaanse eiland Menorca hebben een deel van de bevolking verplicht in caravans of campers te leven. Het gaat vooral om jongeren tussen de 25 en 35 jaar. Geen evidente situatie om het hoofd boven water te houden.
Het viel op tijdens de zomer op Menorca. De campervans, kampeerauto’s en caravans stonden overal geparkeerd. Op industrieterreinen, uitzichtpunten of publieke parkings. De massificatie van het toerisme, het gebrek aan werk, de lage lonen, de bevolkingsgroei en de stijgende huurprijzen vormden allemaal samen de perfecte storm. Het resultaat? Steeds meer jongeren zien zich verplicht op wielen te leven.
De situatie heeft de eilandbewoners al meermaals met de handen in het haar doen zitten. Zij klagen over het ‘slechte beeld’ of problemen met afval. Aan de andere kant, bij de jongeren, klinken andere klachten. Zij hebben het over het gebrek aan toegang tot waardig wonen, de krappe arbeidsmarkt of de hoge huur- en koopprijzen. Hun profiel is vrij eenduidig. Veelal zijn het jongeren tussen de 25 en 35 die in de horeca of in het toerisme werken. Vaak hebben ze hogere studies en zijn het inwoners van Menorca zelf.
Cristian is 29 en komt uit Barcelona. Hij woont al vier jaar op Menorca waarvan 1 jaar in zijn kampeerauto. “Het was de goedkoopste oplossing om geen 700 of 800 Euro te moeten betalen voor een schraal appartement”, vertelt hij aan de krant El Confidencial. “Ook al zou ik iets huren, dan moet dat wel kunnen”. Veel van de vorige appartementen die Cristian betrok werden plots voor veel geld aan buitenlanders verkocht. Het gevolg? De prijzen stijgen nog meer terwijl de huurmarkt afzienbaar slinkt.
En zo staat de wereld op zijn kop in Menorca. Het succes werd het eiland te groot, tot er voor de eilandbewoners zelf geen plaats meer is om waardig te wonen. De Balearen, bestaande uit Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera, zijn volgens cijfers van het Nationale Instituut voor Statistiek (INE) de duurste plaats in Spanje om te huren. Als de autoriteiten het probleem niet aanpakken, dreigen steeds meer jongeren in caravans en kampeerauto’s te belanden.