Wat zijn de kosten van het hebben van een kind in Spanje?

Wat zijn de kosten van het hebben van een kind in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wat zijn de kosten van het hebben van een kind in Spanje?

Een kind krijgen is een van de grootste gebeurtenissen in iemands leven. Het brengt veel vreugde, liefde en bijzondere herinneringen met zich mee, maar ook flinke kosten en uitdagingen. In Spanje laten statistieken zien dat het ouderschap voor vrouwen veel meer invloed heeft op hun werk dan voor mannen. De Spaanse tak van het platform Raisin heeft de kosten van het ouderschap in Spanje onder de loep genomen.

Het laatste rapport Natuurlijke Beweging van de Bevolking van het Spaanse Statistiekbureau INE toont aan dat er in 2022 een historisch laag aantal geboorten in Spanje was, namelijk 329.251. Dit is het minste aantal sinds de registratie begon in 1941. Dit betekent een daling van 2,4% vergeleken met 2021, waar er nog 337.380 geboorten waren, wat neerkomt op 8129 minder pasgeborenen.

Het is bijna onmogelijk om een exact bedrag te geven voor de kosten die gezinnen maken bij het opvoeden van een kind, omdat dit afhangt van veel verschillende factoren en de specifieke behoeften van elke persoon. Daarnaast is het ook niet te voorspellen hoe de consumentenprijzen zich zullen ontwikkelen gedurende de economische afhankelijkheid. Toch heeft Raisin geprobeerd de kosten in te schatten om een idee te krijgen van de financiële verantwoordelijkheid die bij het ouderschap komt kijken.

De studie heeft aangetoond wat de werkelijke kosten zijn voor het opvoeden van een kind in Spanje in 2024. Het totaalbedrag komt uit op bijna 335.000 euro. Wanneer het gaat om een jongen, bedragen de kosten 334.343 euro vanaf zijn geboorte tot hij 31 jaar oud is. Voor een meisje zouden de kosten oplopen tot 324.894 euro in dezelfde periode. Het verschil in uitgaven heeft voornamelijk te maken met het leeftijd waarop jongeren zelfstandig worden; meisjes emanciperen vaak eerder dan jongens, wat resulteert in een kortere financiële last voor gezinnen.

De onderstaande tabel laat zien hoeveel er nodig is voor zaken zoals gezondheidszorg, onderwijs, voeding en feestvieringen, etc. Sommige kosten, zoals het zakgeld of onderwijsuitgaven, verdwijnen, terwijl andere verminderd worden wanneer het kind 22 of 23 jaar oud is en begint met werken.

tabel2

Tweeëntwintig jaar geleden was het goedkoper om kinderen te krijgen en veranderde de gezinsdynamiek. Tussen de geboorte en zelfstandigheid kostte het vroeger gemiddeld 218.849 euro om een kind groot te brengen. Nu is dat gestegen naar gemiddeld 333.202 euro, vergeleken met gemiddeld 309.381 euro twee jaar geleden. Sinds 2002 zijn de kosten voor opvoeding in Spanje met meer dan 50% gestegen.

tabel1
Ga naar de inhoud