Griekse overblijfselen gevonden bij opgravingen in badplaats Salou

Griekse overblijfselen gevonden bij opgravingen in badplaats Salou
Beeld: salou / web

Griekse overblijfselen gevonden bij opgravingen in badplaats Salou

De opgravingen in La Cella, gelegen in de badplaats Salou aan de Costa Dorada, hebben een overvloed aan Griekse resten onthuld. Deze vondsten geven niet alleen meer inzicht in de geschiedenis van deze oude nederzetting, maar ook over hoe verschillende culturen door de jaren heen met elkaar in contact stonden en samenleefden.

Het protohistorische dorp La Cella ligt in het gebied dat La Torre Alta heet, in het Racó de Salou, vlak bij de kust. Het bevindt zich op een heuvel die oprijst boven de kaap van Salou en biedt een prachtig uitzicht over de hele baai van Tarragona. De vindplaats is sinds 2010 continu onderzocht door archeologen.

De recente vondsten in La Cella zijn bijzonder waardevol, met name voor historici en archeologen die zich bezighouden met de contacten tussen verschillende beschavingen. De vondst van hellenistische tegels onderstreept de Griekse oorsprong van deze plek, die teruggaat tot het vroege vierde eeuw voor Christus.

Dit roept de vraag op: wat maakte deze locatie zo aantrekkelijk voor de Grieken? Waarom was het een belangrijk handelscentrum? De antwoorden zijn te vinden in de architectuur en de voorwerpen die hier zijn ontdekt.

Opgravingen hebben nieuwe woongebouwen blootgelegd die lijken op eerder ontdekte structuren in het gemeentelijke gebied. Het betreft voornamelijk woningen van meer dan 90 vierkante meter, met een duidelijke netwerkstructuur. Deze zijn ontworpen met een vaste indeling, zowel voor het afbakenen van de percelen als voor de interne indeling van de huizen. Het doel was om een commercieel centrum en een controlepunt te realiseren aan de baai in het noorden van de kust van Salou.

Een van de belangrijkste vondsten is wellicht een andrón, een ruimte die speciaal voor mannen was of een soort heilige plek. Daarnaast zijn er keramische resten gevonden van amphorae en huishoudelijke spullen, evenals verschillende terracotta weeggewichten, die pondus of pondera worden genoemd. Dit onderstreept de belangrijke functie van deze nederzetting, zowel als handelslocatie als centrum voor textielproductie.