Bewoners Costa de Almería hebben het helemaal gehad met de campertoeristen

Bewoners Costa de Almería hebben het helemaal gehad met de campertoeristen
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

ALMERÍA – Wat voor de een vrijheid is, betekent voor de ander overlast en kopzorgen. De een is de campertoerist die vrij rondreist om op elke plaats mogelijk te overnachten en in de ergste gevallen te kamperen terwijl met de ander de inwoners van die gemeenten wordt bedoeld waar de campertoeristen geïmproviseerde campings en camperparkeerplaatsen maken, zoals langs de kust aan de Costa de Almería.

Er zijn veel kopzorgen bij de burgemeesters van veel kustgemeenten in de provincie Almería waar ze vaak met lede ogen moeten toezien hoe de campertoeristen problemen met bewoners veroorzaken, afval genereren en alle parkeerplaatsen die dichtbij de kust liggen in beslag nemen in de wintermaanden. Elke gemeente heeft eigen regels omtrent de campers en waar men wel en niet mag staan maar dat wil niet zeggen dat men zich daar aan houdt.

Het is natuurlijk al lang bekend dat het aantal campers en het aantal mensen dat met een camper op vakantie gaat enorm is gestegen in Spanje. Niet alleen bij de buitenlandse toeristen maar ook bij de Spaanse ofwel nationale toeristen is de camper steeds populairder aan het worden, mede omdat deze vorm van toerisme als ‘corona-veilig’ wordt gezien.

Maar in sommige gemeenten begint het in de zomer en ook in de wintermaanden een probleem te worden, zoals in Roquetas de Mar waar de campers langs de Playa de Las Salinas en La Urba stranden staan. Daar heeft de gemeente opdracht gegeven om de campers binnen zeven dagen te verplaatsen en dus zijn de straten dichtbij bezet. Maar daar wonen mensen en die klagen nu weer over de campertoeristen.

Veel campertoeristen zijn zich van geen kwaad bewust zoals de Fransman Antoine die meent dat ze onterecht worden aangevallen of zoals de alleenreizende Duitser Mike die weliswaar begrijpt dat er verboden gelden op sommige plaatsen maar vindt dat ze geen overlast veroorzaken. Andere camperaars zijn Spanje’s buurland Portugal ontvlucht juist vanwege de strengere regels.

Bewoners klagen dat de campertoeristen de putdeksels openen om direct het grijze water te lossen in het riool, iets wat compleet verboden is en dus niet op zoek gaan naar een sanistation of officiële plaats waar de vuilwatertank geleegd kan worden, vaak tegen betaling bij een camperparkeerplaats. Soms wordt het grijze water direct op straat geloodst. Daarnaast wordt geklaagd over het afval dat overal wordt achtergelaten zoals de afvalzakken die niet eindigen in de containers die overal staan maar gewoon in de afvalbakken op straat, als men al afvalzakken gebruikt. 

Campertoreisten verklaren vaak dat ze geen geld of zin hebben om 20 of 30 euro per nacht te betalen voor een camperparkeerplaats of camping. Daarnaast is het reizen met een camper een vorm van vrijheid en dus kiest men ervoor op straat te parkeren en overnachten. In de meeste gevallen is dat geen probleem, ook niet voor de bewoners, maar sommige campertoeristen zijn niet zo netjes en die zorgen wel voor overlast. 

In Roquetas de Mar zegt de gemeentelijke verordening dat men 72 uur mag staan op de daarvoor aangegeven plaatsen. Dat zijn drie plaatsen in de gemeente waar het parkeren en overnachten is toegestaan maar niet het kamperen, dus geen zonneschermen open, tafel en stoelen buiten etc. Boetes kunnen gegeven worden tussen de 200 en 1.000 euro, maar dat gebeurt zelden want volgens de lokale politie is er een gat in de wet want het parkeren en overnachten is landelijk gezien niet verboden.

In de gemeente Nijar heeft men ervoor gekozen geen boetes te geven maar direct alles wat naast en buiten een camper staat direct weg te halen, zoals ook aangegeven staat op de borden. In het natuurpark Cabo de Gata heeft de gemeente afgelopen zomer echter toch meer dan 500 boetes gegeven aan campertoeristen.