Ons is altijd verteld dat het slapen of doen van een siësta, een Spaanse ‘traditie’, goed is voor de gezondheid. Maar nu blijkt uit een onderzoek dat de siësta ook slecht kan zijn, afhankelijk van de duur van het sluiten van je ogen voor een middagdutje. Maar wat is het nu, mag je nu wel of niet een siësta doen als je een gezonde Spaanse levensstijl wilt naleven?
Het doen van een siësta is een gebruik dat nauw verbonden is met de Spaanse cultuur. Talrijke studies hebben deze gewoonte onderzocht en hebben diverse gezondheidsvoordelen voor de beoefenaars ervan vastgesteld. Het ‘middagdutje’ heeft een pijnverlichtend effect, wat verklaard kan worden door het vermogen van onderbroken slaap om onze perceptie van, en tolerantie voor, pijn te beïnvloeden. Een dutje in de middag kan het functioneren van de hersenen verbeteren tot ver in de nacht.
Het is echter belangrijk om rekening te houden met de duur om de siësta effectief te maken. Meestal vindt de siësta plaats na de lunch (dit is het moment van de dag waarop het makkelijker is om in slaap te vallen) en volgens deskundigen zou het niet langer dan 30 minuten moeten duren (anderen zeggen weer 45 minuten).
Het consequent overschrijden van deze aanbevolen slaapduur kan leiden tot problemen op lange termijn. Lange siësta’s verhogen de kans op ‘verhoogd risico op vaatziekten, hoge bloeddruk, metabool syndroom bij senioren en type 2 diabetes’. Voor een ideale siësta moet men zich aan bepaalde richtlijnen houden om schadelijke effecten te voorkomen.
Het voelen van de noodzaak voor een siësta is niet per se een slechte zaak. Het is eerder al genoemd, een half uurtje slaap na de lunch kan helpen om de energie te herstellen die nodig is om de rest van de dag aan te kunnen. Er zijn echter situaties waar je extra aandacht aan moet besteden. Wat is de werkelijke reden dat je een dutje nodig hebt? Deze vraag kan een aanwijzing zijn voor een onderliggend, groter probleem.
Als je het type persoon bent dat meer dan een half uur nodig heeft om in slaap te vallen, of als je ‘s nachts vaak wakker wordt, of je overdag constant moe voelt, dan zou het verstandig zijn om een bezoek aan je dokter te brengen. Deze kan dan nagaan of deze slaapgewoonten mogelijk verband houden met een nachtelijk slaapprobleem.