21 juli: Dag van de Hond in Spanje

21 juli: Dag van de Hond in Spanje
Beeld: via canva.com

21 juli: Dag van de Hond in Spanje

De Dag van de Hond wordt elk jaar gevierd op verschillende data over de hele wereld. In Spanje valt deze dag op 21 juli, terwijl landen in Amerika zoals de Verenigde Staten, Mexico en Colombia het bijvoorbeeld op 26 augustus vieren. In Argentinië wordt de Dag van de Hond gevierd op 2 juni ter ere van een politiehond die zijn partner verdedigde tijdens een schietpartij en daarbij omkwam.

De meeste landen, waaronder Spanje, kiezen ervoor om de Dag van de Hond in de zomer te vieren vanwege een zeer trieste reden. Juist in de zomer worden veel huisdieren achtergelaten door mensen die op vakantie gaan en hun huisdieren niet mee willen nemen of een oppas regelen. Het is belangrijk om te onthouden dat het achterlaten van een huisdier als een ernstig misdrijf wordt beschouwd volgens de wet op dierenwelzijn. 

Op 21 juli is de Dag van de Hond ingesteld om aandacht te vragen voor het achterlaten van huisdieren vlak voor de vakantiepiek begint. In 2004 publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie een rapport waaruit bleek dat 70% van de honden wereldwijd dakloos is en dat er miljoenen zwerfdieren in verschillende wereldsteden leven. Het doel van deze dag is om mensen bewust te maken van de verantwoordelijkheid die komt kijken bij het hebben van huisdieren en om te voorkomen dat dieren worden achtergelaten of verwaarloosd tijdens de vakantieperiode.

Op 21 juli vieren we niet alleen de waardevolle metgezellen die honden voor ons zijn, maar staan we ook stil bij de verantwoordelijkheden die komen kijken bij het hebben van een huisdier. Het is belangrijk om bewustzijn te vergroten en mensen voor te lichten over de zorg en het respect dat nodig is wanneer je een huisdier hebt. Ze maken immers deel uit van de familie en verdienen dezelfde liefde en zorg als elk ander lid.

Helaas worden er in Spanje nog steeds tienduizenden honden in de steek gelaten. Volgens het jaarlijkse onderzoek van Fundación Affinity zijn er in 2023 in Spanje 170.712 honden en 115.970 katten in de steek gelaten, een aantal dat waarschijnlijk veel hoger is, omdat er alleen rekening wordt gehouden met de gegevens van 386 dierenopvangcentra en asiels.

De 170.712 in de steek gelaten honden is 2,6% van de meer dan 6,5 miljoen honden die in Spanje leven. De 115.970 katten zijn 2,4% van de ruim 4,78 miljoen katten die in Spanje leven.

Een van de belangrijkste redenen voor de mens om honden en/of katten in de steek te laten zijn ongewenste geboortes of zwangerschap, gevolgd door het verlies of gebrek aan interesse in het dier (alsof het speelgoed is). Het niet te corrigeren gedrag van het dier, het einde van het jachtseizoen zijn net zoals economische redenen en verhuizing redenen waarom honden en katten in de steek worden gelaten.

Ga naar de inhoud