De langstlevende vrouw is op 117-jarige leeftijd overleden in Catalonië

De langstlevende vrouw is op 117-jarige leeftijd overleden in Catalonië
Beeld: @MariaBranyas112 / X

De langstlevende vrouw is op 117-jarige leeftijd overleden in Catalonië

In de vroege ochtend van dinsdag 20 augustus 2024 bereikte de wereld het bericht dat María Branyas, de oudste vrouw ter wereld, op 117-jarige leeftijd is overleden. Ze verbleef meer dan twintig jaar in de bewonersgemeenschap Santa María del Tura in Olot, Catalonië.

In 2023 overleed in Frankrijk non Lucile Randon, die op dat moment de oudste vrouw ter wereld was, met een leeftijd van 118 jaar. De Spaanse Maria Banyas volgde haar op als oudste vrouw ter wereld op 115-jarige leeftijd en wist deze titel gedurende twee jaar te behouden. Ze gaf echter zelf via sociale media aan dat haar lichaam haar niet langer kon ondersteunen, en helaas overleed ze in augustus 2024.

María had geen ziekten behalve een vermindering van zicht, gehoor, geheugen en mobiliteit als gevolg van haar leeftijd. Desondanks erkenden haar familieleden dat, hoewel ze geen klachten of aandoeningen had, ze in het afgelopen jaar een geleidelijke achteruitgang hadden opgemerkt.

María Branyas werd geboren op 4 maart 1907 en heeft in haar lange leven een verscheidenheid aan historische gebeurtenissen ervaren. Haar leven, dat zich uitstrekt van de Spaanse Burgeroorlog tot de ontwikkeling van moderne technologie, weerspiegelt de ingrijpende veranderingen in de wereld om haar heen.

Als de oudste vrouw ter wereld was zij niet slechts een observer van de geschiedenis, maar ook een directe schakel met de voorgaande generaties. Haar overlijden betekent het sluitstuk van een tijdperk en laat een vacuüm achter in de harten van velen.

Met het overlijden van María gaat de titel nu over naar de Japanse Tomiko Itooka, geboren op 23 maart 1908, die op het moment van schrijven 116 jaar en 89 dagen oud is.