Waarom krijgt het zeewater bij Spanje een groene kleur?

Waarom krijgt het zeewater bij Spanje een groene kleur?
Beeld: via freepik

Waarom krijgt het zeewater bij Spanje een groene kleur?

In de afgelopen jaren hebben de betoverende blauwe wateren langs de Spaanse kusten plaatsgemaakt voor een zorgwekkende groene tint. Dit verschijnsel heeft niet alleen de interesse gewekt van vakantiegangers die op zoek zijn naar zon en zee, maar ook van wetenschappers die zich bezorgd maken over de ecologische gevolgen. Wat is er aan de hand met het zeewater? Waarom ondergaat het deze ongewone kleurverandering?

Zeewater is niet alleen mooi en ontspannend, maar speelt ook een belangrijke rol in de ecosystemen van onze planeet, vooral in de zeeën en oceanen rond Spanje. Het bevat naast zout verschillende mineralen en organische stoffen die essentieel zijn voor het leven onder water. Helaas kan de kwaliteit van dit zeewater worden aangetast door zowel natuurlijke als menselijke factoren.

Wat we tegenwoordig zien met de overgang van blauw naar groen, heeft te maken met enkele belangrijke veranderingen in de natuur. De helderheid van het zeewater zegt vaak iets over de gezondheid van het zeeleven. Als deze helderheid afneemt en de kleur verandert, kan dat een teken zijn van verstoringen in het ecosysteem.

De groene kleur van het zeewater laat in feite zien dat er fytoplankton en andere algen aanwezig zijn. Dit kan wijzen op een gezond ecosysteem, zolang de algengroei binnen de perken blijft. Wanneer de concentratie echter te hoog wordt, kunnen er meer problemen ontstaan dan alleen een verandering in uiterlijk.

Voor sommige zwemmers en toeristen kan die groene kleur best leuk lijken, maar het is goed om te weten wat de redenen en mogelijke gevolgen van deze veranderingen zijn. De overgang van helderblauw naar groen zeewater kan ook schadelijk zijn voor de aantrekkelijkheid van deze gebieden. Bezoekers willen meestal genieten van het mooie uitzicht, zwemmen en andere watersporten in kraakhelder water.

Als de algengroei te veel toeneemt, kan dat het toerisme negatief beïnvloeden. Stranden worden minder leuk om te bezoeken, en lokale bedrijven die van toeristen leven kunnen grote klappen krijgen. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen milieubescherming en het steunen van de lokale economie.

De groene kleur van het zeewater heeft ecologische gevolgen. Het wijst op een verstoring die schadelijk kan zijn voor vissen, schelpdieren en zeezoogdieren. Sommige algen kunnen giftig zijn voor mensen en schade toebrengen aan zeeleven, wat gezondheidsrisico’s oplevert voor consumenten van besmette vis en schaaldieren.