Na alle ophef de afgelopen maanden over de verplichtingen van de nieuwe dierenwelzijnswet die op 29 september van kracht wordt, komt er nu een beetje verlichting voor hondeneigenaren. Vanwege tijdgebrek en het feit dat Spanje een nieuwe regering moet vormen, zullen de verplichte aansprakelijkheidsverzekering en de verantwoordelijkheid cursus voor nieuwe en bestaande hondeneigenaren voorlopig niet ingevoerd worden.
De ‘Ley de Protección de los derechos y el bienestar de los animales’ wet treedt op 29 september in werking, maar met een aantal belangrijke uitzonderingen. Zo zijn de verplichting tot een aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezit, het volgen van een verantwoordelijkheid cursus en de identificatie van andere dieren dan honden zoals katten en fretten nog niet van kracht. Dit komt doordat de interim-regering nog geen regeling voor de wet heeft kunnen goedkeuren.
De aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezit is nog niet verplicht, omdat de regeling hiervoor nog niet is goedgekeurd. In sommige gevallen is er wel een lokale of regionale regeling die deze verzekering verplicht stelt. De verantwoordelijkheid cursus is ook nog niet verplicht. Deze cursus moet mensen leren hoe ze hun huisdier op een verantwoorde manier kunnen houden. Het identificeren van andere dieren dan honden zoals katten en fretten is ook nog niet verplicht. Dit betekent dat het niet verplicht is om deze dieren te chippen of een tatoeage te geven.
In principe bestaat de nieuwe dierenwelzijnswet uit drie fundamentele pijlers: stoppen van opoffering (sacrificio cero), stoppen van het in steek laten van dieren (abandono cero) en het stoppen van mishandeling van dieren (maltrato cero). Of dat in de praktijk zal werken is een ander verhaal, maar de eerste grote stap is gezet. En dat is belangrijk want in een op de drie huishoudens in Spanje is er minimaal één huisdier aanwezig. Naar schatting zijn er meer dan 29 miljoen huisdieren in Spanje, waarvan honden met 9,3 miljoen de grootste groep vormen. En om de rechten van deze dieren te waarborgen is deze dierenwelzijnswet belangrijk.