Taxichauffeurs staken samen met vrachtwagen- en buschauffeurs in Spanje

Taxichauffeurs staken samen met vrachtwagen- en buschauffeurs in Spanje
Beeld: via europa press / stock

Taxichauffeurs staken samen met vrachtwagen- en buschauffeurs in Spanje

De Spaanse Taxi Associatie heeft haar steun betuigd aan de staking die is georganiseerd door de vakbonden CCOO en UGT in de transportsector voor vracht- en personenvervoer over de weg (vrachtwagens en bussen). Deze staking zal plaatsvinden op 28 oktober, 11, 28 en 29 november, 5 en 9 december, en zal vanaf 23 december onbepaalde tijd doorgaan.

De Asociación Nacional del Taxi steunt de transportsectorstaking, wat de noodzaak voor betere voorwaarden in de sector onderstreept. Met ongeveer 100.000 taxichauffeurs in Spanje zijn zorgen over gezondheid en welzijn wijdverspreid. De roep om vervroegd pensioen toont de zware omstandigheden van veel chauffeurs aan.

Chauffeurs ervaren vaak stress, van gevaarlijk verkeer tot onvoorspelbaar klantgedrag, wat kan leiden tot geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen. Hun rol wordt echter vaak onderschat door zowel het publiek als beleidsmakers.

Naast de taxichauffeurs hebben de vakbonden CCOO en UGT aangegeven dat de staking van vrachtwagen- en buschauffeurs ook van belang is voor zelfstandigen die in de sector werkzaam zijn. Zij worden aangespoord om de stakingsacties te steunen en te ondersteunen.

De vakbonden maken duidelijk dat het vervroegd pensioen vanwege beroepsrisico’s ook van toepassing is voor zelfstandigen. Dit stelt hen in staat om zich bij de actie aan te sluiten, al houdt dit voor hen in dat zij tijdelijk hun activiteiten moeten staken, omdat ze geen salarisontvangers zijn.

In Spanje zijn er ongeveer 250.000 salarisontvangers in de transportsector, hoewel vakbonden verwachten dat zelfstandigen zich bij de actie zullen aansluiten, waardoor het aantal kan oplopen tot 500.000 werknemers. Ook buschauffeurs worden getroffen; het officiële aantal bedraagt 98.000 werknemers, wat alleen betrekking heeft op de volledige werkgelegenheid binnen de sector.

De recente staking door CCOO en UGT heeft als doel de ernstige gevolgen van het chauffeursberoep onder de aandacht te brengen. Chauffeurs kampen vaak met diverse gezondheidsproblemen door lange ritten en stress. Verdienen zij niet een eerlijke kans op vervroegd pensioen, gezien de risico’s die ze dagelijks lopen?

staking
Transportstaking dreigt Black Friday en feestdagen te verstoren in Spanje
De vakbonden hebben verschillende stakingsdagen aangekondigd voor de Spaanse transportsector. Deze starten op 28 oktober en volgen daarna op 11, 28 en 29 november, en op 5 en 9 december. Daarnaast zullen er sporadische stakingen plaatsvinden die samenvallen met commerciële periodes zoals Black Friday en feestdagen.
logo1 1www.spanjevandaag.com