In Spanje komen we op de wegen allerlei soorten rijstroken tegen, zoals invoeg- en uitvoegstroken bij snelwegen. Maar er is nog een ander type rijstrook dat gerelateerd is aan secundaire wegen die door bergpassen lopen: noodstopstroken. Dit zijn extra rijstroken zonder uitweg die zich bevinden op steile afdalingen van dit soort secundaire wegen, hoewel ze soms ook voorkomen op snelwegen of autowegen met een sterke helling.
Noodstopstroken (carriles de frenado de emergencia) worden gebruikt als een auto of vrachtwagen problemen krijgt met de remmen tijdens een lange, steile afdaling. Door de noodstopstrook op te rijden kan het voertuig tot stilstand komen in een grindbak zonder een ernstig ongeluk te veroorzaken.
Noodremstroken worden alleen gebruikt zodat een auto of vrachtwagen die problemen heeft met de remmen tijdens een steile afdaling tot stilstand kan komen nadat de bestuurder de noodstopstrook oprijdt. Zo kan een ernstig ongeluk voorkomen worden. Het is in deze gevallen sterk aan te raden om de noodstopstrook op te rijden, terwijl het rempedaal stevig wordt ingetrapt om optimaal gebruik te maken van de remmen die nog werken.
Ook is het belangrijk om terwijl de noodstopstrook wordt opgereden de versnelling zo veel mogelijk terug te schakelen en het stuurwiel stevig vast te houden om te voorkomen dat de auto tegen de betonnen wanden aan de zijkant botst. Er zijn twee soorten noodstopstroken:
- Met grind: Deze hebben een grindbak. Als een auto hierop tot stilstand probeert te komen, zakt het weg in het grind en remt zo af.
- Zonder grind: Deze hebben een gewoon wegdek. Auto’s moeten hier harder op de remmen trappen om tot stilstand te komen.
Noodstopstroken in Spanje hebben doorgaans een lengte van ongeveer 100 meter en een breedte tussen de 4 en 5 meter. Aan beide zijden van de noodstopstrook bevinden zich betonnen muren.
Noodstopstroken worden in Spanje aangegeven met waarschuwingsbord S-16. Dit bord waarschuwt automobilisten dat ze een noodstopstrook naderen en deze moeten gebruiken als hun remmen het begeven.
In Spanje worden noodstopstroken vooral aangelegd op secundaire wegen in bergpassen die een sterke en langdurige helling hebben. Hier bestaat de grootste kans dat een voertuig problemen krijgt met de remmen. De noodstopstroken bieden dan uitkomst om het voertuig veilig tot stilstand te brengen. Ze komen het meest voor op dit type wegen, maar soms ook op snelwegen of autowegen met een sterke hellingshoek.