Er zijn steeds meer landen waar de telefoons van ambtenaren en politici geen TikTok meer geïnstalleerd mogen hebben. België deed dat al begin maart en Nederland heeft zich deze week in het steeds langer wordende rijtje landen gevoegd en zal binnenkort ook een TikTok-verbod krijgen. Maar hoe is dat in Spanje, is daar ook al een verbod op deze spionagegevoelige smartphone app of wordt er over gesproken?
De Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie hebben eind februari het gebruik van de TikTok-app op de zakelijke apparaten van werknemers en op persoonlijke apparaten van aangeslotenen verboden als beschermingsmaatregel tegen cyberbeveiligingsacties en -dreigingen. Voor 15 maart moest de TikTok-app verwijdert worden.
In Nederland staat het kabinet op het punt om ook TikTok te verbieden op de werktelefoons van ambtenaren en politici. Al geruime tijd maakt de Nederlandse politiek zich zorgen over TikTok, dat eigendom is van het Chinese moederbedrijf ByteDance. Er bestaat angst dat de informatie die via de app wordt verzameld, door de Chinese overheid kan worden ingezien.
Nederland volgt België waar begin maart het verbod op TikTok werd ingesteld. Daarvoor was er al een TikTok-verbod in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Taiwan, Afghanistan, India en Pakistan.
En hoe is dat in Spanje?
De woordvoerders van Spaanse overheidsadministratie hebben bevestigd dat er geen vermelding bestaat in hun interne regelgeving die voorkomt dat hun werknemers TikTok downloaden op de werktelefoons waar mogelijk vertrouwelijke informatie en gegevens op staan.
Het Spaanse Ministerie van Justitie heeft bevestigd dat de zakelijke telefoons die hun functionarissen gebruiken een “afgescheiden, volledig beveiligd en versleuteld bedrijfsgedeelte” hebben, waar een beperkte selectie van applicaties beschikbaar is en waar de TikTok-app niet gedownload kan worden.
Aan de andere kant hebben bronnen van het Ministerie van Belastingzaken aangegeven dat de IT-afdeling van het Ministerie bepaalde applicaties verbiedt te downloaden op zakelijke telefoons, waaronder TikTok, hoewel gebruikers wel toegang hebben tot YouTube en Facebook.
Voorlopig geldt in Spanje dus geen algemeen TikTok-verbod op de installatie en het gebruik van de Chinese app op de werktelefoons van ambtenaren en politici.