Het kopen van huismerken in supermarkten kan tot 45 procent besparen in Spanje

Het kopen van huismerken in supermarkten kan tot 45 procent besparen in Spanje
Beeld: via canva.com

Het kopen van huismerken in supermarkten kan tot 45 procent besparen in Spanje

In deze tijd van toenemende kosten zijn steeds meer mensen op zoek naar manieren om te besparen op hun dagelijkse uitgaven. Een van de grootste kostenposten voor veel huishoudens zijn de boodschappen. In dit artikel zullen we bekijken hoe je aanzienlijk kunt besparen op je boodschappen zonder concessies te doen aan kwaliteit of voedingswaarde.

De populariteit en kwaliteit van huismerken zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen. Deze groeiende trend is vooral te danken aan economische onzekerheid en inflatie, waardoor consumenten steeds vaker voor goedkopere alternatieven kiezen zonder concessies te doen aan kwaliteit.

Uit een onderzoek over koop- en spaartrends in Spanje, uitgevoerd door supermarktketen Dia, blijkt dat bijna de helft van de respondenten hun aankoopgedrag heeft aangepast naar meer betaalbare producten. Hierbij geven ze voorrang aan het kopen van huismerken.

Huismerken maken nu bijna 44% uit van de boodschappen van Spaanse huishoudens. Onderzoek toont aan dat zes op de tien mensen aangeven dat ze hierdoor geld kunnen besparen op hun boodschappen. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt zelfs dat deze besparing tussen de 10% en 25% van hun maandelijkse aankopen vertegenwoordigt.

Consumenten kunnen met deze formule, zoals geanalyseerd door de Spaanse krant El Debate op basis van de prijzen van de afgelopen week bij Mercadona, Dia en Carrefour, meer dan 45% besparen op hun boodschappen.

Voor de analyse zijn verschillende categorieën producten gebruikt als referentie, waaronder verse producten zoals kipfilets, delicatessen, zuivelproducten, niet-bederfelijke producten en schoonmaakproducten. Daarnaast zijn voor elk product gelijke hoeveelheden geanalyseerd. Bijvoorbeeld 100 gram private label kalkoenfilet, met dezelfde hoeveelheid producten van de fabrikant.

In Mercadona bedragen de besparingen bijna 44%. In deze supermarkt vind je de grootste verschillen bij kippenbouillon, pasta, koekjes of gesneden brood, waar je respectievelijk 64%, 56%, 55% en 49% kunt besparen. Alleen bij toiletpapier is het huismerk 15% duurder dan de merken van fabrikanten.

Bij Dia kun je meer dan 45% besparen. Op schoonmaakmiddelen, kippenbouillon, pasta en koekjes kunt u tussen de 67% en 54% besparen.

Carrefour is volgens de analyse de goedkoopste supermarkt. De besparing bedraagt meer dan 50%, omdat naast het feit dat de eigen merken goedkoper zijn, de merken van de fabrikanten tegen een hogere prijs worden verkocht. De grootste verschillen zijn te vinden bij schoonmaakproducten, met een verschil in de uiteindelijke prijs variërend van 80% tot 61%. Bij pasta is de besparing bijna 68%, bij kippenbouillon 66% en bij granen is een besparing van 65%.

Ga naar de inhoud