Moeten we ons nu zorgen maken over de salpidae of salpen in de Spaanse zee?

Moeten we ons nu zorgen maken over de salpidae of salpen in de Spaanse zee?
Beeld: @InfoMyT / X

Moeten we ons nu zorgen maken over de salpidae of salpen in de Spaanse zee?

Kwallen, pietermannen en nu salpen. In een belangrijk deel van de Spaanse zeeën beginnen een aantal plagen op te duiken en in het geval van salpen of salpidae veroorzaken ze vanwege hun vreemde omvang een zekere onzekerheid en angst onder de zwemmers. Maar wat zijn deze transparante en fascinerende zeedieren waar wij als mens niet voor hoeven te vrezen?

De Spaanse kusten worden de laatste tijd geconfronteerd met een nieuw fenomeen: de aanwezigheid van salpidae, ook wel bekend als salpen, in het Spaans “salpas”. Deze bijzondere zeedieren trekken de aandacht van strandbezoekers en roepen vragen op over hun aard en impact.

Salpen zijn doorzichtige ongewervelde zeedieren die volledig onschadelijk zijn voor mensen. Ze hebben geen tentakels en hun huid aanraken vormt geen gevaar voor ons. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol bij het schoonmaken van het mariene ecosysteem doordat ze zich voeden met plankton, fytoplankton en organisch materiaal terwijl ze samentrekken en bewegen. Het zijn dus nuttige organismen in de zee die helpen bij het behoud van de balans in het ecosysteem.

Salpen zijn kleine zeedieren met een formaat tussen de 1 en 10 cm. Ze hebben een vreemd uiterlijk dat vaak verward kan worden met microplastics, stukjes glas of kristal. In tegenstelling tot kwallen lijken individuele salpen meer op een ton. Ze kunnen zich echter alleen voortbewegen of in kettingen en kunnen tot 10-15 meter lang worden.

Daarom is het belangrijk om salpen niet aan te raken of uit het water te halen, vanwege hun rol in het behouden en schoonmaken van de zeeën. Ook al zijn ze onschadelijk voor mensen, kunnen ze binnen enkele seconden sterven wanneer ze naar de oppervlakte worden gebracht. Het is dus het beste om deze dieren met rust te laten en ze in hun natuurlijke omgeving te laten.

Salpen worden normaal gesproken voornamelijk in de open zee gevonden, maar de laatste maanden zijn ze ook veel gezien op Spaanse stranden vanwege een toename van fytoplankton. Ze zijn al waargenomen op verschillende stranden in Spanje, maar tot nu toe hebben ze vooral invloed gehad in Cantabrië, met name in El Sardinero, Mataleñas, San Juan de la Canal en La Maruca.

Ga naar de inhoud