Spanje heeft het Verenigd Koninkrijk vervangen als topbestemming op Schiphol

Spanje heeft het Verenigd Koninkrijk vervangen als topbestemming op Schiphol
Beeld: via canva.com

Spanje heeft het Verenigd Koninkrijk vervangen als topbestemming op Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol heeft onlangs de vervoerscijfers voor juni 2024 vrijgegeven. Deze cijfers geven een gedetailleerd overzicht van het passagiersverkeer, vluchten en vrachtvervoer. Uit de cijfers blijkt dat Nederlanders massaal het slechte weer achter zich hebben gelaten en naar en van Spanje zijn gevlogen. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke stijging in het passagiersverkeer tussen Amsterdam Airport Schiphol en verschillende bestemmingen in Spanje.

In juni 2024 heeft Schiphol bijna 6 miljoen passagiers ontvangen, inclusief reizigers die begin- of eindpunt van hun reis waren en transitpassagiers. Dit aantal is een daling van 5% vergeleken met de 5,7 miljoen passagiers in juni 2023. Echter, het aantal passagiers van 6,5 miljoen in juni 2019 is nog niet bereikt.

De top 5 bestemmingen voor vertrekkende passagiers waren Spanje, Groot-Brittannië, Italië, Griekenland en de Verenigde Staten. Deze gegevens tonen aan dat Europese vakantiebestemmingen populair blijven, evenals sterke zakelijke banden met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

In juni 2024 waren er in totaal 40.857 vluchten op Schiphol, wat een stijging van 5% betekent vergeleken met dezelfde periode in 2023. Van deze vluchten gingen 33.555 naar Europese bestemmingen en 7302 naar intercontinentale bestemmingen. Deze cijfers laten zien dat het merendeel van de vluchten op Schiphol nog steeds gericht is op Europa, waardoor de luchthaven haar belangrijke rol als Europese hub bevestigt.

We hebben ook gekeken naar de Spaanse vervoerscijfers over juni 2024 van de Spaanse vliegveldbeheerder Aena. Uit die cijfers blijkt dat Amsterdam Airport Schiphol ook zorgde voor de meeste passagiers met 634.806 reizigers die van en naar Schiphol vlogen. Eindhoven Airport staat met 197.913 passagiers op een tweede plaats en Rotterdam Airport met 109.096 passagiers op een derde plaats.

Ga naar de inhoud