Spaanse staat wil mogelijk bijna 500.000 euro terug van gesloten luxe hotel

Spaanse staat wil mogelijk bijna 500.000 euro terug van gesloten luxe hotel
Beeld: Hotel Lozana / web

Spaanse staat wil mogelijk bijna 500.000 euro terug van gesloten luxe hotel

Wat een droom hoorde te worden, luidde het begin van een nachtmerrie in voor de eigenaars van het luxe hotel Lozana in het dorpje Used (Zaragoza). Na problemen met de buren ging het hotel in juni 2022 kort na de opening alweer dicht. Twee jaar later vragen de Spaanse belastingsdienst en de regionale overheid van Aragón zich af of het hotel nog steeds in haar recht is om subsidies te ontvangen.

Nooit hadden de eigenaars van het luxe hotel in Used durven dromen wat hen te wachten stond. Nadat ze in juni 2022 de deuren openden, ontstond een conflict met een koppel dat net naast het hotel woont. Het gebouw was zopas gerestaureerd voor 2,4 miljoen euro, een deel daarvan geld van lokale en Europese fondsen. Volgens de buren was het ventilatiesysteem, gebaseerd op geothermische energie, echter niet goed akoestisch geïsoleerd. Door de juridische strijd die die klacht veroorzaakte, zag het hotel zich verplicht een maand na de opening opnieuw de deuren te sluiten.

Nu het hotel nog steeds niet functioneert, beweert de Spaanse belastingsdienst dat het haar recht op meer dan 386.000 euro subsidies zal verliezen. Dat geld werd in 2017 toegekend. De eigenaars zouden niet voldoen aan de toen gestelde voorwaarden en het geld dus terug moeten geven. Ook de overheid van Aragón kende in 2019 284.000 euro toe aan het hotel. Ook daar bekijkt men nu of dat geld moet worden teruggegeven.

Van bij de eigenaars van het hotel kwam voorlopig geen commentaar. Op de website blijft een kleine banner staan die belooft dat het hotel spoedig de deuren weer zal openen. Of dat ook effectief gebeurt en zo een financiële opdonder kan worden vermeden, is nog maar zeer de vraag.