Distributeurs van butaangasflessen leggen in november en december hun activiteiten in Spanje stil

Distributeurs van butaangasflessen leggen in november en december hun activiteiten in Spanje stil
Beeld: via europa press / stock

Distributeurs van butaangasflessen leggen in november en december hun activiteiten in Spanje stil

De butaangas distributeurs in Spanje hebben het momenteel moeilijk. Door toenemende ontevredenheid over hun beloning en de steeds hogere levenslasten, heeft de Federatie van Spaanse Distributeurs van Gekristalliseerd Aardgas (FEDGLP) besloten om in november en december te staken. In de komende weken zullen de distributeurs van de veelgebruikte, vaak oranje butaangasflessen in Spanje op bepaalde dagen hun deuren sluiten. Dit kan invloed hebben op miljoenen gezinnen.

De rol van butaandistributeurs (Spaans: butaneros) is cruciaal in het dagelijks leven van veel Spanjaarden. Zij zijn verantwoordelijk voor het leveren van butaanflessen aan zowel huishoudens als bedrijven, die afhankelijk zijn van dit product voor koken, verwarming en andere toepassingen. Maar nu staan ze onder druk door een combinatie van stijgende kosten en een gebrek aan adequate vergoedingen.

Daarom is besloten om het werk op bepaalde dagen neer te leggen uit protest. In eerste instantie zal de tijdelijke opschorting van de thuisbezorgservice door de distributeurs plaatsvinden op 5, 13, 21 en 29 november, evenals op 5, 11, 17 en 23 december. Het doel is deze stopzettingen voort te zetten, totdat aan de eisen wordt voldaan.

De tijdelijke opschorting van de distributiediensten van butaangasflessen zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de consumenten die afhankelijk zijn van butaan. Tijdens de aangekondigde stakingsdagen zullen er geen leveringen plaatsvinden, waardoor ruim 6 miljoen huishoudens en bedrijven zich moeten aanpassen.

De distributeurs benadrukken echter dat hun acties niet gericht zijn op het benadelen van de consument, maar eerder op het verbeteren van hun eigen situatie zodat ze in de toekomst beter kunnen blijven functioneren.