Overzicht 12 officiële feestdagen in Spanje in 2025

Overzicht 12 officiële feestdagen in Spanje in 2025
Beeld: via canva.com

Overzicht 12 officiële feestdagen in Spanje in 2025

Onlangs heeft het Spaanse Staatsblad (BOE) de resolutie van 15 oktober 2024 van de Algemene Directie Arbeid gepubliceerd. Deze resolutie bevestigt de feestdagen voor 2025, zoals ingediend bij het Ministerie van Arbeid en Sociale Economie door de 17 autonome regio’s en de steden Ceuta en Melilla.

De arbeidskalender voor 2025 omvat een totaal van 12 feestdagen, waarvan 9 in heel Spanje worden gevierd. Dit aantal blijft gelijk aan dat van 2024. Naast deze 12 feestdagen zijn er twee lokale feestdagen, wat het totaal op 14 brengt. De volgende feestdagen zullen in heel Spanje worden gevierd in 2025:

  • woensdag 1 januari (Nieuwjaar / Año nuevo)
  • maandag 6 januari (Driekoningen / Epifanía del Señor)
  • vrijdag 18 april (Goede Vrijdag / Viernes Santo)
  • donderdag 1 mei (Dag van de Arbeid / Día del Trabajo)
  • vrijdag 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart / Asunción de la Virgen)
  • zaterdag 1 november (Allerheiligen / Día de Todos los Santos)
  • zaterdag 6 december (Dag van de Spaanse Grondwet / Día de la Constitución Española)
  • maandag 8 december (Onbevlekte Ontvangenis / Inmaculada Concepción)
  • donderdag 25 december (Kerstdag / Día de Navidad)

OPMERKING: 12 oktober (Día de Hispanidad / Fiesta Nacional de España) valt in 2025 op een zondag en mag door de regionale autoriteiten veranderd worden naar maandag 13 oktober.

Wat betreft de overige drie feestdagen, tot het totaal van twaalf, hebben de meeste regio’s, met uitzondering van Catalonië en de Valencia regio, ervoor gekozen om ook Witte Donderdag of Jueves Santo op donderdag 17 april te vieren.

Murcia en de Valencia regio vieren San José op woensdag 19 maart. Galicië, Madrid, Navarra en het Baskenland vieren Santiago Apostol op vrijdag 25 juli. Daarnaast vieren Andalusië, Aragón, Asturias, Castilla en León en Extremadura 12 oktober of de Nationale Feestdag van Spanje niet op zondag, maar de dag erna op maandag 13 oktober.

De viering van meerdere feestdagen op maandagen of vrijdagen, die dus naast zaterdag en zondag vallen, zal in 2024 leiden tot enkele langere weekends in heel Spanje. Dit is het geval met maandag 6 januari, vrijdag 18 april en maandag 8 december.

In de regio’s die ervoor hebben gekozen om Witte Donderdag (17 april) te vieren, zal er een brug van vier dagen zijn.

kalendder 2024
Wat zijn de betekenissen van de negen nationale feestdagen in Spanje in 2024
Dit jaar hebben de inwoners van Spanje 9 nationale (vrije) feestdagen die voor heel Spanje gelden, maar om welke feestdagen gaat het dan en wat betekenen deze dagen in Spanje?
logo1 1www.spanjevandaag.com