Vier Spaanse regio’s staan op de lijst van populairste toeristische bestemmingen in de EU

Vier Spaanse regio's staan op de lijst van populairste toeristische bestemmingen in de EU
Beeld: via canva.com

Vier Spaanse regio’s staan op de lijst van populairste toeristische bestemmingen in de EU

Analyse van toeristische trends in Europese regio’s toont een duidelijke verandering in reisgedrag van binnenlandse en internationale bezoekers. Eurostat-data onthult interessante patronen in de ontwikkeling van toeristische hotspots, vooral in de Spaanse autonome regio’s die vaak in de top 10 van meest bezochte bestemmingen staan.

De drie EU-regio’s met de meeste overnachtingen door buitenlandse toeristen in 2023 zijn de Spaanse eilandregio’s Canarische Eilanden (83,2 miljoen) en Balearen (61,7 miljoen), en de Kroatische kustregio Jadranska Hrvatska (80,8 miljoen). Samen zijn deze regio’s goed voor 16,4% van het totaal aantal overnachtingen van buitenlanders in de EU. Daarnaast staan Catalonië (85,6 miljoen) en Andalusië (73,9 miljoen) ook in de top tien.

Naast de vijf Spaanse gebieden bestond de top 10 lijst met regio’s met de hoogste cijfers ook uit twee Griekse eilandregio’s (Notio Aigaio en Kriti), de Franse hoofdstad Ile-de-France, Veneto in Italië en Tirol in Oostenrijk. Gezamenlijk vormen deze populaire toeristische bestemmingen meer dan een derde (37,6%) van de buitenlandse overnachtingen in de EU in 2023.

Toeristen in de EU vertonen interessante spreidingspatronen. Zuidelijke regio’s trekken vooral internationale bezoekers aan door hun klimaat, cultuur en infrastructuur. Kustgebieden en eilanden zijn bijzonder aantrekkelijk, wat leidt tot hoge bezoekersaantallen. Dit bevestigt de blijvende populariteit van zon-en-zee bestemmingen.

Toerisme in verschillende regio’s heeft sterk wisselende seizoensgebondenheid. Bestemmingen zoals de Canarische Eilanden ontvangen het hele jaar door toeristen, terwijl andere gebieden meer afhankelijk zijn van bepaalde seizoenen. Dit heeft invloed op lokale economieën en werkgelegenheid.

Een opmerkelijk fenomeen is de verhouding tussen binnenlandse en internationale bezoekers. In 58 van de 231 onderzochte regio’s overtreffen de internationale overnachtingen de binnenlandse. Deze trend is bijzonder sterk in gebieden zoals de Griekse eilanden en Malta, waar internationale gasten tot 90% van de totale overnachtingen voor hun rekening nemen.