Een baarmoeder transplantatie kan sinds 2013 de oplossing zijn voor vrouwen die zonder baarmoeder door het leven gaan, maar toch een grote kinderwens koesteren. Voor Tamara Franco bracht het de verlossing in de gedaante van haar zoontje Jesús.
Jesús ligt er rustig bij in de armen van zijn moeder. Hij heeft er geen flauw benul van dat hij, met amper twee maanden oud, al geschiedenis schreef in de Spaanse medische wereld. Jesús is namelijk de eerste baby die in Spanje werd geboren na een baarmoeder transplantatie.
De moeder van Jesús, Tamara Franco, had geen baarmoeder door een erfelijk probleem. Om toch haar kinderwens waar te maken, sprong haar zus in de bres. In 2020 voerden de dokters van het Hospital Clinic in Barcelona een succesvolle transplantatie uit.
Sinds de eerste succesvolle baarmoeder transplantatie in Zweden onder leiding van dokter Mats Brännström werden iets meer dan 50 baby’s op deze manier verwekt. Er werden zowel baarmoeders van levende vrouwen als van overleden vrouwen gebruikt. Het is echter niet evident een geschikte kandidaat te vinden.
Zowel de extractie als de inplanting van de baarmoeder is geen sinecure. Bij de donor wordt de baarmoeder weggehaald met de hulp van robots. De inplanting gebeurt dan weer door de dokters zelf. In het geval van Tamara Franco duurde het weghalen 11 uur, en de inplanting nog eens 4 uur.
De transplantatie is vandaag nog steeds niet zonder ethische vraagtekens. Door de medicatie die het immuunsysteem na de operatie onderdrukt, is er een verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap. In het geval van Jesús zorgde dat bijvoorbeeld voor een te vroege bevalling.
Tegenstanders van de methode vinden dat de gevaren niet opwegen tegen het resultaat, en wijzen er op dat ouders evengoed zouden kunnen adopteren. Voor Tamara Franco en haar echtgenoot is er alvast geen twijfel meer. Alle zorgen waren het meer dan waard nu ze de kleine Jesús in de armen kunnen sluiten.