Krijgen Spaanse wegen ook witte cirkels op het wegdek en wat betekenen deze?

Krijgen Spaanse wegen ook witte cirkels op het wegdek en wat betekenen deze?
Beeld: KFV/APA-Fotoservice/Hetfleisch

Krijgen Spaanse wegen ook witte cirkels op het wegdek en wat betekenen deze?

In een tijd waarin verkeersveiligheid steeds belangrijker wordt, zijn er voortdurend nieuwe methoden om ongelukken te voorkomen en levens te redden. Een recente innovatie die opvalt, zijn witte cirkels op het wegdek. Deze simpele markeringen hebben invloed op de veiligheid van veel weggebruikers. Maar zijn deze cirkels ook in Spanje te zien en wat betekenen ze?

Het verhaal van de cirkels op de weg begint in Oostenrijk, waar ze sinds 2019 in gebruik zijn. De resultaten zijn niets minder dan spectaculair. Volgens de KFV, de Oostenrijkse tegenhanger van de Spaanse DGT (verkeersdienst), is op wegen waar deze markeringen zijn aangebracht, het aantal ongevallen met motorrijders met maar liefst 80% gedaald. Dit indrukwekkende cijfer heeft de aandacht getrokken van verkeersveiligheidsexperts wereldwijd.

De effectiviteit van de cirkels ligt in hun eenvoud. Door motorrijders aan te moedigen deze markeringen niet te raken, worden ze subtiel gestuurd naar een veiligere rijlijn. Dit is vooral cruciaal in scherpe bochten naar links, waar motorrijders vaak de neiging hebben om de binnenbocht te snijden en daarbij onbedoeld op de tegemoetkomende rijstrook terecht kunnen komen.

Het succes in Oostenrijk heeft geleid tot wereldwijde interesse. Landen als Duitsland, Schotland, Zwitserland, Luxemburg, Spanje, Australië en Italië onderzoeken momenteel de mogelijkheid om soortgelijke systemen te implementeren. 

drakentanden
Wat zijn deze verkeerssignalen op de Spaanse wegen die lijken op drakentanden?
De Spaanse verkeersdienst DGT is al enige tijd bezig met het aanbrengen van een nieuw verkeerssignaal dat aangebracht wordt op het wegdek op strategische plaatsen in Spanje. Maar wat zijn deze “dientes de dragón” en waar dienen ze voor?
logo1 1www.spanjevandaag.com

De implementatie van deze cirkels komt niet zomaar uit de lucht vallen, want in 2023 vormden motorrijders een groot deel van de verkeersslachtoffers in Spanje. Van de 1145 verkeersdoden waren er 299 motorrijders, een stijging van bijna 20% vergeleken met het voorgaande jaar. Deze alarmerende statistieken onderstrepen de dringende behoefte aan innovatieve veiligheidsmaatregelen gericht op deze kwetsbare groep weggebruikers.

De antislip reflecterende cirkels zijn effectief gebleken in het voorkomen van motorrijders die te strak of over de middenlijn rijden. In Spanje worden deze cirkels nog niet gebruikt, maar de DGT onderzoekt de mogelijkheden ervan, vooral op bochtige wegen. Er is echter iets vergelijkbaars in Spanje in gebruik, namelijk strepen die loodrecht op de middenstreep worden aangebracht. Ook deze voorkomen dat een motorrijder te strak of over de middenlijn komt. Deze strepen worden ook in Luxemburg gebruikt.

verkeersborden
Nieuwe en soms verwarrende verkeersborden langs de Spaanse wegen
In juni 2023 introduceerde de Spaanse verkeersdienst DGT nieuwe verkeersborden en signalen met nieuwe categorieën zoals verkeersregulaties voor voetgangers, fietsers en milieubewuste voertuigen. Ze zullen nog niet overal te zien zijn, maar om je voor te bereiden alvast dit overzicht. Heb jij ze al gezien in Spanje?
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud