Gemeente sluit zes van de elf emblematische kiosken op de Ramblas van Barcelona

Gemeente sluit zes van de elf emblematische kiosken op de Ramblas van Barcelona
Beeld: via canva.com

Gemeente sluit zes van de elf emblematische kiosken op de Ramblas van Barcelona

Op de beroemde Ramblas in Barcelona vormen de kiosken een belangrijk onderdeel van het stadsbeeld. Ooit waren ze vooral plekken voor de verkoop van vogels en dieren, maar nu verkopen ze vooral lokale lekkernijen, souvenirs en andere leuke spulletjes. Recent heeft de gemeente echter besloten om zes van deze kiosken te sluiten, wat vragen oproept over de toekomst van de traditionele kiosken.

Kiosken zijn veel meer dan gewone winkels; ze zijn een belangrijk onderdeel van de cultuur en geschiedenis van steden over de hele wereld. De kiosken op de Ramblas zijn ontstaan uit de traditie van “pajareros”, of straatverkopers, die hun waren aanboden. In het begin verkochten ze vogels en kleine diertjes, maar door de jaren heen is dit veranderd naar snacks, souvenirs en bloemen.

Met de verandering van de tijden gingen de kiosken zich aanpassen aan nieuwe trends. In 2009 werd de verkoop van levende dieren beëindigd, en de kiosken zijn veranderd in gezellige plekken waar mensen kunnen genieten van ijsjes, snoep en andere lekkernijen.

De Ramblas heeft de afgelopen jaren veel veranderingen ondergaan. De drukte, toeristenstroom en stijgende levensonderhoudskosten hebben discussie over de toekomst van de boulevard uitgelokt. Het sluiten van enkele kiosken is een direct gevolg hiervan en roept vragen op over de verdere ontwikkeling van de Ramblas.

De sluitingen van zes van de elf kiosken op de Ramblas zijn een directe reactie op juridische en bestuurlijke keuzes. Deze beslissing, onderdeel van een herontwikkelingsplan, roept vragen op over de toekomst en rol van de kiosken in de stad.

De sluitingen zijn ontstaan uit meerdere juridische procedures en besluiten van de gemeente. Ondanks pogingen om kiosk-eigenaren vrijwillig de sleutels te laten overdragen, waren deze zonder resultaat. De definitieve sluiting gebeurde na toestemming van de rechtbank, wat wijst op de juridische complexiteit van het proces.

De toekomst van de overige vijf kiosken, die allemaal van dezelfde eigenaar zijn, is nog onduidelijk. De gemeente wacht op een uitspraak van de rechtbank voordat ze ook deze kiosken kan sluiten. Ze hebben beloofd zorgvuldig te onderzoeken hoe ze verder kunnen met de herontwikkeling van de Ramblas. Dit zou kunnen leiden tot nieuwe en creatieve ideeën voor de vrijgekomen ruimte van de kiosken.