De wilde kat is met uitsterven bedreigd in grote delen van Spanje en Portugal

De wilde kat is met uitsterven bedreigd in grote delen van Spanje en Portugal
Beeld: via canva.com

De wilde kat is met uitsterven bedreigd in grote delen van Spanje en Portugal

Onderzoekers in Spanje en Portugal luiden deze week de noodklok. De wilde kat, een ver familielid van de huiskat, wordt geconfronteerd met een ernstige crisis op het Iberisch Schiereiland. De populatie wordt bedreigd met uitsterven in zowel de centrale als zuidelijke regio’s.

De “gato montés” of wilde kat is één van de vergeten broertjes van de beschermingspolitiek van bedreigde diersoorten. De wilde kat is groter dan de huiskat. Hij heeft een grote staart met donkere ringen. Zowel in het centrum als in het Zuiden van het land zijn de dieren steeds moeilijker te spotten. Terwijl de Iberische lynx dankzij alle aandacht aan een opmars bezig is, krijgt de wilde kat het steeds moeilijker. In het Noorden en het Noordoosten bestaan gelukkig wel nog steeds gezonde populaties.

Waar de dieren het moeilijk hebben is dat vooral te wijten aan de schaarste van konijnen, ongelukken met auto’s, de illegale jacht, kruising met huiskatten en zelfs de opmars van de Iberische lynx. Die laatste doodt de dieren namelijk wel eens omdat hij ze als concurrentie beschouwt.

Het grootste probleem is het gebrek aan aandacht voor de wilde kat. Er is weinig bekend over de precieze hoeveelheden die nog overblijven. Daardoor is het dier nog niet als met uitsterven bedreigd aangeduid. In Spanje staat de wilde kat als bijzonder dier gecatalogiseerd. Net als een zwaluw bijvoorbeeld. Geen van die dieren mogen worden gedood door de mens, maar vergeleken met beschermde diersoorten zijn de controles en sancties niet bijzonder streng.

Ook de kruising met huiskatten vormt een bijzonder risico. In Schotland is de soort bijvoorbeeld uitgestorven door genetische vermenging. Experts vragen dringend meer aandacht voor het dier in de hoop de populatie positief bij te staan.

Ga naar de inhoud