20 regels die elke fietser in Spanje zou moeten kennen

20 regels die elke fietser in Spanje zou moeten kennen
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Hoewel er geen rijbewijs is voor fietsen, zijn er veel regels die een fietser in Spanje zou moeten kennen en respecteren om veilig te fietsen. De meeste zijn algemene regels die van toepassing zijn op alle soorten wegen, maar sommige zijn specifiek voor het rijden op autowegen. Dit zijn de belangrijkste fietsregels in Spanje en de daarbij horende boetes.

In 2020 overleden 21 fietsers in Spanje, een klein deel van de 1.370 mensen die op de Spaanse wegen om het leven zijn gekomen maar nog steeds een te groot aantal. Automobilisten moeten rekening houden met fietsers en fietsers moeten op hun beurt rekening houden met het andere wegverkeer. En ook fietsers moeten zich aan regels houden waaronder de volgende 20 die door de Spaanse verkeersdienst DGT zijn aangegeven.

Regel 1 / Tijdens het fietsen maak je geen gebruik van de mobiele telefoon, hoofdtelefoons of luidsprekers. Boete 200 euro

Regel 2 / Als je als fietser plots moet stoppen kun je dat aangeven door je arm gestrekt op en neer te bewegen. Dit is niet verplicht maar wel erg veilig voor verkeer dat achter je rijdt.

Regel 3 / Als er een fietspad is, is het veiliger (maar niet verplicht) om daar gebruik van te maken.

Regel 4 / Op de fiets rijden doe je niet dronken. De algemene regel van maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed of alcohol in uitgeademde lucht hoger dan 0,25 milligram per liter is ook van invloed op fietsers. Boete tussen de 500 en 1.000 euro.

Regel 5 / Op de fiets mag je maar een extra persoon tot maximaal 7 jaar meenemen (dus geen twee kinderen, voor en achter). Het niet correct meenemen van een kind, zoals bijvoorbeeld zonder kinderzitje, heeft een boete van 100 euro.

Regel 6 / Als je in het donker fietst, in tunnels of onder een weg door moet je wit licht voor en achter rood licht hebben. Iets wat dus verplicht is maar wat in de praktijk helaas weinig gebeurt. Boete 200 euro.

Regel 7 / Fietsers moeten voetgangers voorrang verlenen als dat aangegeven is zoals bij zebrapaden. Boete 200 euro.

Regel 8 / Fietsers hebben voorrang op gemotoriseerd verkeer als de fietsers op fietspaden of de daarvoor bestemde weghelften fietsen. In andere gevallen gelden de normale verkeersregels. Boete 200 euro.

Regel 9 / Als fietsers in een groep op een rotonde rijden hebben ze voorrang, allemaal dus van de eerste tot de laatste fietser. Dat geldt ook voor andere kruispunten, wanneer de eerste van de fietsers al op het kruispunt fietst. 

Regel 10 / Alle fietsers moeten voordat ze beginnen met fietsen rekening houden met ander wegverkeer om geen gevaarlijke situaties te veroorzaken. Boete 200 euro.

Regel 11 / Fietsers moeten altijd weg-signalen en stoplichten respecteren, net zoals al het andere wegverkeer. Rij je door een rood stoplicht dan is de boete tussen de 150 en 500 euro.

Regel 12 / Fietsers moeten veranderingen in richting aangeven door middel van armbewegingen, ga je naar rechts of links, dan steek je je arm uit. Boete 200 euro.

Regel 13 / Het dragen van een fietshelm is verplicht voor fietsers tot 16 jaar. Vanaf 16 jaar is dat binnen de bebouwde kom niet verplicht (daarbuiten wel) maar wordt het wel aangeraden. Boete 200 euro.

Regel 14 / Fietsers moeten als ze gebruik maken van een zebrapad om over te steken lopen en niet fietsen. Boete 200 euro.

Regel 15 / Fietsen op de stoep en voetgangersgebieden mag niet, tenzij aangegeven staat dat dit wel mag. Boete 100 euro.

Regel 16 / Fietsers moeten binnen de bebouwde kom zoveel mogelijk aan de rechterkant fietsen. In groepsverband mag met twee fietsers naast elkaar gefietst worden om de zichtbaarheid te vergroten. Boete 100 euro.

Regel 17 / Als het verplicht is om de lichten aan te doen op de fiets, moet de fiets ook reflectoren hebben zodat een fietser vanaf 150 meter afstand te zien is. Boete 80 euro.

Regel 18 / Buiten de bebouwde kom is het dragen van een fietshelm verplicht behalve als dat vanwege medische redenen niet kan, bij lange beklimmingen en bij extreme hitte. Boete 200 euro.

Regel 19 / Fietsers moeten op een grote weg gebruik maken van de zijstrook aan de rechterkant indien aanwezig. Boete 200 euro.

Regel 20 / Wanneer in groepsverband gefietst wordt mogen twee fietsers naast elkaar rijden om de zichtbaarheid te vergroten. Doe je dat met meer fiesters dan is de boete 100 euro … per fietser.