MADRID – Het is wellicht een raar onderwerp maar ongetwijfeld zullen veel mensen meer liefde voelen voor hun trouwe huisdier of beter gezegd gezelschapsdier dan voor mensen. Het zijn deze personen die zich wel eens afvragen of het in Spanje is toegestaan om een hond, kat of ander gezelschapsdier als erfgenaam op te nemen in een testament.
Veel gezelschapsdier-eigenaren zullen zich afvragen of het mogelijk is om hun erfenis aan hun trouwe viervoeter over te laten. De hond of kat (of elk ander dier) is gedurende jaren een onderdeel van een gezin of familie en dus zou het dier ook recht mogen hebben op een deel of de hele erfenis. Maar mag dat wel in Spanje?
Nee, helaas niet. In Spanje staat de wet niet toe dat een gezelschapsdier een erfgenaam wordt. Het is dus niet toegestaan om een hond of kat een woning, geld, auto of wat dan ook te geven en dat op te nemen in een testament. Dit is in andere landen ook niet toegestaan, behalve in de Verenigde Staten.
Een hond of kat wordt volgens de wet, in het geval van een overlijden, namelijk niet gezien als een ‘levend wezen met gevoelens’ maar als een bezitting en een bezitting wordt opgenomen als onderdeel van de erfenis.
Wat je echter wel kunt doen is in een testament vastleggen hoe na je overlijden omgegaan wordt met je gezelschapsdier. Dit kan je bijvoorbeeld koppelen aan degene die jouw dier ‘erft’. Heb je financiële middelen beschikbaar die je er voor aan wilt wenden, dan kan dit via een apart te creëren financieel potje, dan weet je zeker dat dit geld voor jouw gezelschapsdier gebruikt wordt.
Een andere optie is om jouw gezelschapsdier na overlijden achter te laten bij een vereniging of stichting die de verantwoordelijkheid voor de hond of kat op zich neemt. Die verzorging na overlijden kan in een testament gekoppeld worden aan een bedrag dat toegekend wordt aan de desbetreffende stijging of vereniging. Het geld gaat dan weliswaar niet rechtstreeks naar jouw gezelschapsdier maar wel indirect want het mag alleen gebruikt worden voor jouw trouwe viervoeter.
In alle gevallen doe je er verstandig aan om een specialist in te schakelen om de juiste keuze te maken wat betreft het nalatenschap en een testament. Wat wij hier in ons artikel beschrijven is slechts een indicatie, wij zijn geen specialisten op dit gebied.