De miljarden business van gebotteld drinkwater in Spanje

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Water uit de kraan drinken in Spanje is iets wat veel mensen niet doen, of omdat het niet lekker smaakt of omdat men bang is ziek te worden. Het kraanwater in Spanje is gewoon gezuiverd water en kan dus ook gebruikt worden om te drinken (agua potable). Toch kiest het merendeel van de Spanjaarden voor drinkwater uit flessen wat daardoor een miljarden business is geworden in Spanje.

In 2016 wist de flessenwater markt een omzet te maken van 1,2 miljard euro, een stijging van 6,9% ten opzichte van 2015. Wat echter nog meer opvalt is dat bedrijven die eigenlijk niets met water te maken hebben, zoals Coca Cola, San Miguel en Danone zich nu ook bezighouden met de verkoop van gebotteld drinkwater in Spanje. Daarom noemt men het water uit flessen ook wel “blauw goud” of “oro azul”.

Producenten

Als voorbeeld kunnen we bierproducent Mahou-San Miguel aanhalen die o.a. de merken flessenwater Solán de Cabras, Sierra Natura, Sierras de Jaén en Fuente del Arca op de markt brengt in Spanje. In 2016 zag de traditionele bierbrouwerij de omzet met 13,6% stijgen en heeft het bedrijf verder geïnvesteerd in de aanschaf van Aguas del Valle de la Orotava, bekend van Fonteide en Los Alpes, flessenwater van de Canarische Eilanden.

Een ander voorbeeld is Danone, de Franse yoghurtmaker die tevens actief is op de flessenwater markt in Spanje en ook een omzetstijging zag van 4,7% in 2016. Danone is eigenaar van twee bekende merken water, te weten FontVella en Lanjarón waarmee het bedrijf in 2016 een omzet wist te maken van 220,3 miljoen euro.

Naast chocolade heeft Nestlé ook flessenwater in de aanbieding in Spanje, te weten Aquarel en Viladrau. Ook Nestlé zag een flink omzetstijging in 2016 al zijn de exacte cijfers niet bekend gemaakt door de chocolademaker.

En dan hebben we nog Coca Cola die in Spanje onder andere Aquabona en Vilas del Turbón verkoopt waarmee de Amerikaanse cola-maker vele miljoenen omzet op jaarbasis maakt.

En zo zijn er nog wel meer dan 100 bedrijven die zich bezighouden met gebotteld water of flessenwater in Spanje. 97% van de productie van flessenwater is natuurlijk mineraalwater waarbij experts soms aangeven dat het kraanwater beter van kwaliteit is.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Water uit de kraan of de fles in Spanje[/su_note]

Business

Het flessenwater is een grote business omdat er veel winst wordt gemaakt. Een literfles water van bijvoorbeeld Font Vella of Lanjarón kost 0,50 euro. Men raadt aan om tussen de 2 en 2,5 liter water per dag te drinken dus dat komt dan neer op 1 tot 1,50 euro per dag. Dat lijkt niet veel maar dat is hetzelfde als een liter benzine.

In Italië heeft men ooit uitgerekend dat de productie van 1.000 liter flessenwater een producent zo’n 2 euro kost (dus 0,002 euro per liter) terwijl een één liter fles water over de toonbank gaat voor 0,50 euro. Greenpeace zegt dat 1 kubieke meter water (dus 1.000 liter) in Spanje rond de 1 euro kost terwijl als men dat in flessenwater zou uitrekenen men minstens 300 euro kwijt is.

Ecologisch

Gebotteld flessenwater is ook niet echt ecologisch of goed voor het milieu te noemen, aldus Greenpeace. Om een fles drinkwater te maken gebruikt men vijf liter water, niet echt logisch. Daarnaast zorgt het plastic voor een enorme afvalberg waarvan het merendeel niet gerecycled wordt en op de gewone afvalberg of in de natuur verdwijnt.

Gezonder?

Waarom drinkt men dan toch water uit de fles? Dat kan verschillende redenen hebben waarvan de meest logische is dat het kraanwater, wat dus officieel in Spanje drinkwater is, te veel naar chloor smaakt en dus simpelweg niet lekker is. Maar is die chloorsmaak niet te vermijden dan? Blijkbaar wel want op diverse plaatsen in Spanje heeft men niet te maken met een chloorsmaak zoals in Madrid waar men zegt het beste en lekkerste kraan/drinkwater te hebben.

Daarnaast is er nog de valse publiciteit en reclame omtrent het feit dat flessenwater vele malen gezonder is dan kraanwater. Iets wat niet altijd waar is maar wat de meeste consumenten wel geloven. Ook willen flessenwater producenten de consument graag doen geloven dat hun water beter is voor het milieu, iets wat zeker niet waar is.

Liters per persoon

In Spanje drinkt men per persoon gemiddeld 122 liter water uit flessen, een aantal wat dankzij de crisis flink is gedaald aangezien dit voor 2008 nog 137 tot 140 liter water per persoon was. Spanje is echter niet het land binnen de EU waar de meeste liters water gedronken worden aangezien de cijfers in Italië (179 liter), Duitsland (171 liter) en België (124 liter) hoger zijn dan in Spanje. Nederland staat mer 21 liter flessenwater per persoon ver onderaan de lijst.