MADRID – Over het lege Spanje en de ontvolking van het Spaanse binnenland hebben ook wij van SpanjeVandaag al veel bericht. Uit onderzoek blijkt nu dat die ontvolking ook een correlatie kent met de toename van bosbranden. Zes van de tien provincies waar het meeste hectare bos in vlammen opging bevinden zich op de lijst van meest ontvolkte gebieden.
Deze zomer is het de provincie Zamora in Castilië en Leon die twee van de meest vernietigende bosbranden zag. Een ervan is nog steeds actief, en samen hebben ze 6% van de oppervlakte van de provincie verwoest. Naast die twee zijn er grote branden in León, Ávila, Lugo en Ourense, andere provincies waar de ontvolking zich sterk laat voelen.
Heeft die ontvolking dan een effect op het aantal bosbranden en op de hevigheid van die branden? Alles lijkt er op te wijzen van wel. Twee recente studies van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Greenpeace toonden aan dat de exodus naar de steden in Spanje tot ruim 4 miljoen hectare extra bos heeft geleid. Op die manier ontstonden erg brandbare gebieden die het vuur snel aanwakkeren en uitbreiden.
Door het verlaten van het platteland neemt over het algemeen ook het struikgewas toe. Waar eerst boerderijen en grasland voor het vee lagen, vindt men nu veel brandbaarder terrein. De mozaïek van landbouw omvatte ook vuurvertragende lapjes grond. Nu is er heel veel bos in een erg gedegradeerde omstandigheid.
De branden in de provincie Zamora legden in totaal al 6% van de totale oppervlakte van de provincie in as. Volgens Cristina Montiel, professor Geografie aan de Universiteit van Madrid zijn die gebieden ware kruidvaten. “De komende jaren zullen we zien hoe er steeds meer een verband is tussen de ontvolkte gebieden en de grote bosbranden”, vertelt de experte aan de krant El Pais. In de ontvolkte gebieden is door het vele struikgewas het risico van verbreiding veel groter dan dat van het ontstaan van brand.
Tot slot moeten er volgens het WWF dringend meer middelen worden ingezet voor het voorkomen van bosbranden. Die gaan nu namelijk meestal veeleer naar het blussen dan naar preventie.