Dit is wat de wetenschap zegt over waarom mensen wel of niet worden gebeten door muggen

Dit is wat de wetenschap zegt over waarom mensen wel of niet worden gebeten door muggen
Beeld: via canva.com

Dit is wat de wetenschap zegt over waarom mensen wel of niet worden gebeten door muggen

In de Spaanse zomer worden muggenbeten voor veel mensen een nachtmerrie. Sommige mensen lijken echter echte magneten voor deze insecten. Maar waarom steken muggen sommige mensen vaker dan anderen? De meest voorkomende theorie is dat deze beestjes meer of minder steken, afhankelijk van de smaak van het bloed van elk individu. De wetenschappelijke verklaring ligt echter in het feit dat niet alle menselijke huid in gelijke mate aantrekkelijk is voor de “kieskeurige” muggen.

Mensen stoten kooldioxide (CO2) uit tijdens het ademen, en die geur is onweerstaanbaar voor muggen. Hoe meer geur, hoe meer geprikt. Een recente studie, gepubliceerd in Current Biology, testte het gedrag van de malariamug Anopheles gambia. Daarvoor lieten ze verschillende vrijwilligers in speciale tenten slapen rond een gebied ter grootte van een schaatspiste. Ze haalden de lucht op die elk van hen uitstootte en daarna werden de muggen ’s nachts losgelaten. De observatie van hun gedrag onthulde dat bepaalde geuren voor hen onweerstaanbaar zijn.

Ook na fysieke activiteit zijn we aantrekkelijker voor muggen. Tijdens het sporten ademen we dieper en scheiden we meer kooldioxide uit, wat muggen aantrekt. Daarnaast produceren we meer zweet, wat ook muggen aantrekt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die net gesport hebben tot wel 15 keer meer gestoken worden dan mensen die rustig hebben gezeten.

Sommige mensen hebben van nature meer kans om gebeten te worden door muggen dan anderen, omdat hun genetische samenstelling hen aantrekkelijker maakt voor muggen. Onderzoek heeft aangetoond dat factoren zoals bloedgroep, metabolisme en chemische samenstelling van de huid een rol spelen bij de aantrekkingskracht op muggen.

Muggen worden ook aangetrokken door hogere lichaamstemperaturen. Mensen met een hogere lichaamstemperatuur, zoals tijdens een koorts of na inspanning, produceren meer warmte en kooldioxide, waardoor ze een sterkere aantrekkingskracht uitoefenen op muggen.

Alcoholgebruik kan ook de aantrekkingskracht op muggen verhogen. Wanneer we alcohol drinken, verwijden de bloedvaten in de huid zich, waardoor er meer warmte en kooldioxide vrijkomen. Bovendien breken we alcohol af, wat mogelijk ook bepaalde stoffen vrijmaakt die muggen aantrekken.

Vrouwen in bepaalde levensfasen, zoals tijdens de zwangerschap of menstruatie, kunnen ook meer worden gestoken door muggen. Dit komt door hormonale veranderingen die de huid beïnvloeden en de productie van bepaalde stoffen, zoals melkzuur, stimuleren, die muggen aantrekken.

Sommige medicijnen en gezondheidscondities kunnen ook een rol spelen bij de aantrekkingskracht op muggen. Bijvoorbeeld diabetes, leveraandoeningen en sommige antidepressiva kunnen de geur van de huid veranderen en zo muggen aantrekken.

muggenspray
Muggenvrij genieten van je vakantie in Spanje
Er zijn tal van producten en methoden beschikbaar om jezelf te beschermen tegen muggen in Spanje. Door een combinatie van deze methoden te gebruiken, kun je genieten van je tijd in Spanje zonder gehinderd te worden door muggenbeten.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud