Bijna 1.000 slangen gevangen op Gran Canaria

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

LAS PALMAS – Tot nu toe zijn er dit jaar alweer bijna 1.000 slangen gevangen op Gran Canaria. Het Canarische eiland wordt al jaren overspoeld door Koningsslangen, oorspronkelijk afkomstig uit Californië. Deze slangensoort werd in de jaren negentig in grote aantallen naar het Canarische Eiland gebracht als gewild huisdier. Na verloop van tijd ontsnapten echter veel van deze slangen of werden ze door de eigenaren in de natuur vrijgelaten.

Gedurende 2018 werden er 1.079 van deze niet-giftige slangen gevangen, een recordaantal en drie keer meer dan in 2012. Maar met bijna 1.000 gevangen exemplaren van de ‘Lampropeltis californiae’ tot nu toe dit jaar is de kans groot dat het aantal van 2018 ruim overschreden zal worden.

De ‘lampropeltis californiae’ heeft geen natuurlijke vijand en kan zich zonder probleem voortplanten waardoor er steeds meer gestreepte Californische Koningsslangen te zien zijn. De afgelopen 10 jaar werden er duizenden van deze slangen gevangen. 

Sinds 2011 mag deze Koningsslang niet meer worden geïmporteerd naar Gran Canaria en andere Canarische Eilanden. De gevangen slangen worden gedood omdat het om een soort slang gaat die niet thuishoort op de Canarische Eilanden en een gevaar is voor andere dieren.

De Californische Koningsslang (culebra real de California) is met name voor de kleine dieren zoals de grote hagedissen die veel op het eiland leven, gevaarlijk. Experts zeggen zelfs dat als het zo doorgaat, de slangen hele andere diersoorten kunnen uitroeien. 

Deze niet-giftige slang heeft de naam Koningsslang te danken aan het feit dat ze andere slangen, inclusief giftige zoals de ratelslang, zonder problemen aanvalt en eet. Het probleem bij het vangen van deze slangen is echter dat veel van hen onder de grond leven en dus moeilijk te vinden zijn.

Tot nu toe schijnt het probleem van de gestreepte slangen zich alleen voor te doen op Gran Canaria en dan met name in het zuiden van het eiland in La Solana (Telde), San Roque (Valsequillo), Montaña de Amagro (Gáldar), Montaña La Data (San Bartolomé de Tirajana) en de barranco de Guiniguada (Las Palmas de Gran Canaria). Er is echter kans dat deze slangen ook via boten naar andere eilanden kunnen gaan maar er zijn nog geen meldingen binnengekomen.