Moeten we ons echt zorgen maken over de “dodelijke” vioolspin in Spanje?

Moeten we ons echt zorgen maken over de "dodelijke" vioolspin in Spanje?
Beeld: via canva.com

Moeten we ons echt zorgen maken over de “dodelijke” vioolspin in Spanje?

De vioolspin is een intrigerend en vaak verkeerd begrepen dier in het Spaanse ecosysteem. Hoewel het bekendstaat om zijn mogelijk gevaarlijke gif, is de werkelijkheid veel minder beangstigend dan de verhalen die circuleren. Als we kijken naar de mythen en feiten over de “araña violinista”, zien we dat de soort die in Spanje voorkomt niet zo “dodelijk” is als vaak wordt gezegd.

Als we kijken naar de spinnen die de grootste reputatie hebben in Spanje, dan komen we al snel uit bij twee belangrijke soorten: de zwarte weduwe (viuda negra) en de vioolspin (araña violinista). Beide hebben een slechte naam, maar het is essentieel om hun waarheden van de fictie te scheiden.

De zwarte weduwe, is een van de meest gevreesde spinnen in Spanje en Europa. De spin heeft een karakteristieke zwarte kleur met een rode of oranje vlek op haar buik. De mythe rondom haar dodelijke beet is zo wijdverspreid dat mensen vaak paniek ervaren bij het zien van een donker, glanzend lichaam. Echter, de werkelijkheid is dat hoewel de beet van de “viuda negra” neurotoxisch is, dodelijke gevallen in Europa uiterst zeldzaam zijn.

De vioolspin is berucht, vooral in Zuid-Europa. Met zijn kenmerkende vioolvormige rugmarkering wordt hij vaak gelinkt aan ernstige medische complicaties na een beet. Er wordt gezegd dat deze spin meerdere sterfgevallen heeft veroorzaakt in landen zoals Italië, wat de bezorgdheid over zijn aanwezigheid in huizen en werkplekken vergroot. Hoewel er angst wordt gecreëerd, zijn er geen meldingen van gevallen in Spanje.

De symptomen van een beet van een vioolspin zijn meestal lokaal en minder ernstig dan gedacht. In tegenstelling tot de zwarte weduwe, veroorzaken ze vaak alleen zwelling en pijn op de beetplaats. Necrotische laesies komen zelden voor in vitale orgaangebieden. De meest voorkomende symptomen zijn echter pijn, jeuk, warmtegevoel, zwelling en roodheid op de plek van de beet.

In Spanje is de vioolspin eigenlijk een vrij zeldzaam fenomeen. Ondanks de angst die deze spin oproept, zijn er relatief weinig documenteerde gevallen van beten in het land. De rapporten over beten door de vioolspin zijn schaars, en zelfs wanneer mensen medische hulp zoeken na een beet, zijn ze vaak niet in staat om de spin zelf te identificeren.

Dit gebrek aan bevestigde gevallen wijst erop dat de vioolspin niet zo’n grote bedreiging vormt als vaak wordt aangenomen. Onderzoekers van de Universiteit van de Balearen hebben zelfs aangetoond dat veel van de vermeende beten moeilijk te verifiëren zijn, wat bijdraagt aan het mysterie van deze spin.

De grote vraag die velen stellen als ze horen over de vioolspin: moeten we ons echt zorgen maken over deze spin? De waarheid is dat, hoewel het begrijpelijk is om enige bezorgdheid te hebben, de realiteit veel minder grimmig is.

Als we kijken naar de statistieken over dodelijke ongelukken veroorzaakt door verschillende dieren, dan blijkt dat sterfgevallen door spinnen in Spanje en Europa in het niets vervagen vergeleken met andere dieren, zoals bijen en wespen.

In een periode van tientallen jaren zijn er slechts enkele gevallen van overlijden gerapporteerd die aan een spinnenbeet kunnen worden toegeschreven. Dit brengt ons terug bij de geruststellende gedachte dat de kans om door een spin gebeten te worden en ernstige schade op te lopen, bijzonder klein is.

spinnen
Giftige spinnen in Spanje en wat moet je doen als je gebeten bent
Hoewel de meeste spinnenbeten in Spanje en Europa onschuldig zijn, kunnen sommige soorten zoals de ‘valse weduwe’ in zeldzame gevallen ernstige gevolgen hebben, vooral als de beten geïnfecteerd raken. Maar welke giftige spinnen zijn er te vinden in Spanje?
logo1 1www.spanjevandaag.com