Ontdek hoe je jouw elektrische auto kunt opladen bij Mercadona

Ontdek hoe je jouw elektrische auto kunt opladen bij Mercadona
Beeld: mercadona / web

Ontdek hoe je jouw elektrische auto kunt opladen bij Mercadona

Mercadona is voor veel mensen, zowel Spanjaarden als buitenlanders, de supermarkt waar ze regelmatig hun boodschappen doen. Als je met je elektrische auto naar de Mercadona rijd, kun je die daar opladen terwijl je rondkijkt. Maar wat zijn de kosten voor het opladen van je EV en hoe gaat dat precies in z’n werk?

Steeds meer mensen besluiten om elektrisch te gaan rijden, en dat is niet zonder reden. Elektrische voertuigen zijn niet alleen goed voor de planeet, maar ze zijn ook voordelig in gebruik. Maar wat als je onderweg bent en je batterij bijna leeg is? Het is heel handig dat je je elektrische auto kunt opladen terwijl je boodschappen doet. Bij Mercadona vind je steeds meer laadpunten, wat het extra makkelijk maakt.

Bij Mercadona is het zeker mogelijk om je elektrische auto op te laden, zolang je de juiste kabels meeneemt. Dit is belangrijk om te weten, want de laadstations die in deze supermarkten zijn geïnstalleerd, hebben geen kabels beschikbaar. Er zijn verschillende types laadstations, en daarmee komen ook verschillende mogelijkheden voor het opladen van je voertuig.

Het is goed om je voor te bereiden voordat je naar Mercadona gaat. Zorg ervoor dat je laadkabel geschikt is voor jouw specifieke model elektrische auto. Elke fabrikant heeft zijn eigen laadprotocollen, waardoor niet alle kabels met elkaar compatibel zijn. Dit kan soms frustrerend zijn, vooral als je in een noodsituatie verkeert en je acculading laag is.

Gratis of semi-fast

Mercadona biedt voornamelijk twee soorten laadpunten aan: gratis en semi-fast laadpunten. De gratis laadpunten zijn steeds schaarser geworden, dus het kan een uitdaging zijn om een plek te vinden. Deze punten hebben meestal een laadsnelheid van 3,7 kW (max 60 min) en zijn niet erg krachtig. Dit betekent dat je tijdens het boodschappen doen slechts beperkt kunt opladen, wat resulteert in ongeveer 20 km bereik.

Aan de andere kant zijn er de nieuwe semi-fast laadpunten die door Iberdrola zijn geïnstalleerd. Deze laadpunten bieden veel hogere vermogens van 22 kW. Het gebruik van deze laadpunten vereist echter dat je geregistreerd bent in de app ‘Recarga Pública Iberdrola’ en dat je een betalingsmethode toevoegt. Met deze snellere laders kun je in een uur tot wel 150 km autonomie behalen. Dit is zeker een stuk handiger voor mensen die hun boodschappen willen combineren met het opladen van hun voertuig.

Sinds mei 2024 heeft Iberdrola in meer dan 800 Mercadona supermarkten 3500 semi-fast laadpalen van 22 kW geplaatst waarmee je 100 km in 45 minuten kunt laden. In dit document (PDF) kun je de lijst zien van de Mercadona winkels met laadpunten.

In de Mercadona supermarkten zijn er geen snelladers aanwezig, wat als een nadeel kan worden gezien. Maar aan de andere kant heb je met de semi-fast laadpalen volop tijd om rustig je boodschappen te doen!

De kosten van het opladen van je elektrische auto bij Mercadona kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Tot een jaar geleden waren de laadstations bij Mercadona gratis, maar dat is veranderd. Nu betaal je voor het gebruik van de semi-fast laadpunten, en dat brengt sommige extra kosten met zich mee.

De prijs voor het opladen bedraagt momenteel 0,25 euro per kWh, inclusief btw. Dit lijkt misschien een schappelijk bedrag, maar hou rekening met het feit dat er ook parkeerkosten aan verbonden zijn. De eerste twee uur parkeren zijn gratis, mits je minimaal 20 euro uitgeeft in de supermarkt. Als je langer blijft dan die twee uur, wordt er een extra vergoeding van 0,08 euro per minuut in rekening gebracht.

Hoeveel kun je opladen tijdens het winkelen?

Tijdens een gemiddeld winkelbezoek heb je de mogelijkheid om je elektrische auto op te laden, en dit kan zeer voordelig zijn. Stel je voor dat je je auto één uur lang oplaadt, terwijl je in de winkel rondloopt. Met een gemiddelde energieconsumptie van 15 kWh per 100 km, kun je in dat uur ongeveer 150 km aan rijbereik toevoegen.

Als je de twee uur gratis parkeren benut, kun je dus theoretisch gezien je bereik verdubbelen. Dit betekent dat je met een totale investering van 11 euro na twee uur opladen en een geslaagde boodschappentocht met een volledig opgeladen batterij de deur uit kunt gaan. Dit laat je niet alleen met een goed gevulde koelkast, maar ook met een actieradius die je in staat stelt om een weekendje weg te rijden zonder je zorgen te maken over het opladen.

Het is belangrijk om te onthouden dat er kosten aan verbonden zijn als je langer dan de toegestane tijd parkeert. Dit geldt vooral voor open parkeerplaatsen waar geen slagboom is. Na negentig minuten begint de prijs te stijgen met 0,08 euro per minuut. Die kleine kosten kunnen zich snel opstapelen, dus het is raadzaam om bij te houden hoe lang je geparkeerd staat.