Gemiddelde salaris in 2023 gestegen naar 26.555 euro in Spanje

Gemiddelde salaris in 2023 gestegen naar 26.555 euro in Spanje
Beeld: via canva.com

Gemiddelde salaris in 2023 gestegen naar 26.555 euro in Spanje

Spanje heeft in 2023 een aanzienlijke stijging van salarissen ervaren. Dit heeft geresulteerd in een recordhoogte van € 26.555,89 bruto per jaar voor werknemers. De gegevens, gepubliceerd door het Spaanse Statistiekbureau (INE), laten zien dat dit het hoogste gemiddelde salaris is sinds 2008.

De gemiddelde jaarlijkse bruto-inkomsten van werknemers in Spanje bedroegen in 2023 € 26.555,89. Dit is een aanzienlijke stijging van 4,7% vergeleken met 2022, waardoor het gemiddelde salaris een nieuw record hoogtepunt bereikt. De stijging van de salarissen is te danken aan verschillende factoren, waaronder de economische groei, de toenemende vraag naar arbeidskrachten en de druk van vakbonden om betere lonen te bedingen.

De hoogte van het salaris is sterk afhankelijk van de sector waarin men werkt en de grootte van het bedrijf. De bestbetaalde sectoren in Spanje zijn over het algemeen de financiële sector, de technologiebranche en de gezondheidszorg. Kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) hebben doorgaans lagere salarissen dan grote bedrijven, vanwege hun beperktere middelen en winstmarges.

De totale kosten voor werknemers in Spanje in 2023 bedragen € 36.130,66 bruto. Dit bedrag omvat het salaris en andere kosten zoals sociale zekerheidsbijdragen. De sociale zekerheidsbijdragen per werknemer zijn € 8.640,24, wat bijna 24% van de totale kosten vertegenwoordigt. Daarnaast zijn er nog andere kleinere posten zoals sociale uitkeringen (€ 491,77), ontslagvergoedingen (€ 195,21), beroepsopleidingskosten (€ 70,32) en uitgaven gerelateerd aan werk (€ 177,23).

De verdeling van salarissen in Spanje vertoont echter een duidelijke ongelijkheid, met een kleine groep werknemers die de meeste inkomsten ontvangt. De top 10% van de Spaanse werknemers verdient meer dan 40% van het totale bruto-inkomen, terwijl de onderste 10% slechts 2% van het inkomen claimt. Deze ongelijkheid is een groeiend probleem in Spanje en heeft aanzienlijke sociale en economische implicaties.

Belangrijk is op te merken dat het gebruik van gemiddelden bij de analyse van salarissen een vertekende blik kan geven op de realiteit. De focus op gemiddelden negeert de grote variabiliteit in salarissen en de aanwezigheid van zowel extreme hoogtes als laagtes. De verdeling van salarissen en andere factoren zoals de sector, de regio en de bedrijfsgrootte moeten met in acht worden genomen om een ​​compleet beeld te creëren.

salarissen 1
Gemiddelde salaris in Spanje is niet het meest voorkomende brutoloon
De lonen in Spanje stijgen gemiddeld naar 2.128 euro bruto per maand, maar toch moet ongeveer 30 procent van de werknemers het doen met minder dan 1.440 euro bruto per maand, met grote verschillen tussen mannen, vrouwen, jongeren, ouderen en regio’s.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud