Dit verlaten dorpje met 12 huizen in Galicië staat te koop voor 0 euro

Dit verlaten dorpje met 12 huizen in Galicië staat te koop voor 0 euro
Beeld: Javi Barreiro / Google Maps (screenshot)

Dit verlaten dorpje met 12 huizen in Galicië staat te koop voor 0 euro

In een tijd waarin huizenprijzen stijgen en het leven in de grote stad of aan de Spaanse Costa’s steeds drukker wordt, is er een opmerkelijk initiatief in Spanje dat een verrassende uitweg biedt. Een heel dorp in Galicië, genaamd A Barca, wordt nu aangeboden voor de ongelofelijke prijs van € 0. Deze buitengewone kans biedt mogelijkheden voor mensen die dromen van een landelijk leven of op zoek zijn naar een uniek renovatieproject.

Spanje kent een groeiend fenomeen van ontvolking op het platteland. Volgens recente gegevens zijn er ongeveer 3000 verlaten dorpen in het land, met nog eens 2000 dorpen die slechts één inwoner tellen. Een groot deel van deze dorpen bevindt zich in Galicië en Asturië. 

Makelaarskantoor Aldeas Abandonadas is gespecialiseerd in de verkoop van verlaten dorpen, lege gehuchten, landhuizen, boerderijen en paleizen tegen zeer betaalbare prijzen. De meeste van deze dorpen of gehuchten bestaan uit ruïnes en zijn meer geschikt voor toekomstige kopers die handig genoeg zijn om zelf veel werk te verrichten, omdat anders de renovatiekosten erg hoog kunnen zijn.

A Barca, het dorp dat nu gratis wordt aangeboden, ligt in Cortegada in de provincie Ourense. Het dorp bestaat uit 12 woningen, waarvan er 4 een begane grond en een verdieping hebben. De totale oppervlakte van het land beslaat 15.000 vierkante meter. 

In de jaren 50 werd het Frieira stuwmeer aangelegd, waardoor het dorp in verval raakte en de bewoners vertrokken. Het dorp heeft echter een rijke geschiedenis en etnografische waarde. Het lag ooit aan de koninklijke weg naar Castilië en diende als kruispunt voor veerponten die mensen en goederen over de rivier de Miño vervoerden.

De gemeente heeft plannen om het dorp nieuw leven in te blazen als een ecologisch dorp met toeristische en recreatieve mogelijkheden. Met zijn natuurlijke bronnen, bruggen en stenen huizen biedt A Barca enorme potentie voor een uitgebreide renovatie en herontwikkeling.

Hoewel het dorp zelf gratis wordt aangeboden, zijn er administratiekosten verbonden aan de overdracht. Potentiële kopers moeten rekening houden met aanzienlijke investeringen voor de renovatie en ontwikkeling van het dorp.

Ga naar de inhoud