Waarom heeft deze stad het hoogste ouderdomspensioen van heel Spanje?

Waarom heeft deze stad het hoogste ouderdomspensioen van heel Spanje?
Beeld: via canva.com

Waarom heeft deze stad het hoogste ouderdomspensioen van heel Spanje?

De stad Getxo in het Baskenland kent de hoogste pensioenen van geheel Spanje, met een verschil van maar liefst 600 euro vergeleken met het nationaal gemiddelde. Deze welvaart van gepensioneerden in Getxo is echter geen toeval. Een mix van verschillende factoren heeft geleid tot deze bijzondere situatie voor de gepensioneerde inwoners.

De bewoners in Getxo die pensioensvoorwaarden voldoen, ontvangen gemiddeld een pensioen van 1.831,21 euro. Dit is 300 euro hoger dan het provinciale gemiddelde en zo’n 600 euro boven het landelijke gemiddelde.

Een van de belangrijkste redenen dat de pensioenen in Getxo zo hoog zijn, is de lange geschiedenis van sectoren die bekend staan om hun goede salarissen. Veel gepensioneerden uit deze regio hebben hun loopbaan doorgebracht in gebieden zoals internationale handel en financiën.

Deze sectoren geven niet alleen betere salarissen, maar ook meer kansen voor werknemers om sterkere afspraken te maken over hun arbeidsvoorwaarden. Dit zorgt ervoor dat veel medewerkers in deze sectoren kunnen profiteren van verbeterde pensioenregelingen, wat resulteert in aanzienlijk hogere uitkeringen na hun pensionering.

Veel inwoners van Getxo hebben een goede opleiding genoten en zijn gespecialiseerd in hun werk. Dit vergroot de kans op goedbetaalde banen. De mix van kwalitatieve opleidingen en sterke professionele ervaring biedt een stevige basis voor hun toekomstige pensioenrechten.

Het belang van opleiding mag niet worden onderschat. In een steeds competitievere arbeidsmarkt kan een goede opleiding het verschil betekenen tussen een gemiddeld of bovengemiddeld inkomen. In het geval van Getxo blijkt dat er een sterke relatie bestaat tussen opleidingsniveaus en de hoogte van de pensioenen.

De sociale structuur van Getxo is ook belangrijk voor de hoge pensioenen. Het dorp is een bekende woonplaats voor de midden- en hogere klassen. Deze demografische factor beïnvloedt zowel de carrièremogelijkheden als de netwerken die gepensioneerden kunnen aanboren.