De beste periode voor vastgoedtransacties in Spanje in meer dan dertien jaar heeft geleid tot een recordaantal buitenlandse kopers in 2022. Volgens gegevens van het Colegio de Registradores werden er vorig jaar 646.241 transacties afgesloten, waarvan meer dan 88.800, met andere woorden bijna 14% van het totaal, door internationale kopers werden ondertekend. Dit niveau is nog nooit eerder bereikt en betekent ook een stijging van meer dan tien procent vergeleken met 2021, toen de vastgoedmarkt en de economie in het algemeen nog werden beïnvloed door de nasleep van de pandemie en buitenlandse transacties goed waren voor 10,8% van het totaal.
Hoewel de verkopen door buitenlanders op korte termijn mogelijk negatief kan worden beïnvloed door de vertraging in de belangrijkste landen die vastgoed in Spanje kopen (Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk), zijn de vooruitzichten voor de rest van het decennium positief vanwege de verwachte impact van de vergrijzing van de bevolking. Demografische trends suggereren dat de aankoop van onroerend goed door buitenlanders tussen 2026 en 2030 met 20% zou kunnen toenemen.
Dit wordt mogelijk aangevoerd door buitenlandse gepensioneerden die een deel van hun pensioen in Spanje willen doorbrengen, wat betekent dat ze gemiddeld hogere pensioenen hebben, een hogere spaarquote hebben en een grotere koopkracht hebben. Maar ook door nieuwe professionele profielen die opkomen met de impuls van telewerken, zoals digitale nomaden. Op dit gebied kunnen factoren als het toerisme, regelgeving, belastingen, het gezondheidssysteem en de aanpassing van de vastgoedmarkt aan de voorkeuren van buitenlandse vraag positief werken voor Spanje als bestemming voor de aanschaf van een woning.
Alleen al op basis van statistieken van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en het Britse National Office of Statistics (ONS) wordt verwacht dat tussen 2026 en 2030 de bevolking van 65 jaar en ouder in de Europese landen die tot dusver de grootste kopers van onroerend goed op Spaanse bodem waren, namelijk het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Zweden, Finland, Denemarken en Noorwegen, met bijna 1,2 miljoen personen zal toenemen.
Over het algemeen draagt de buitenlandse vraag nog steeds in grote mate bij aan de stijging van de woningverkopen in sommige Spaanse regio’s, vooral in die waar het gewicht van de toeristische sector groter is. Een rapport van de BBVA-bank toont aan dat in het geval van de Valencia regio 64% van de stijging van de verkopen in de eerste helft van vorig jaar te wijten was aan de buitenlandse verkopen. Dit percentage is 59% op de Canarische Eilanden en op 48% in het geval van de Balearen.
Noch de stijging van de rente, noch de stijgende financieringskosten vormden een obstakel voor de verkopen aan buitenlanders, vooral niet in het geval van luxe woningen. In feite kregen transacties voor woningen van meer dan 500.000 euro het afgelopen jaar meer aandacht, met in totaal 8.975 aankopen door niet-EU-buitenlanders die bekend staan als ‘Golden Visa’, waarmee deze burgers een verblijfsvergunning in Spanje kunnen verkrijgen.