Aardbeving van 5,5 in Portugal ook in Zuid-Spanje gevoeld

Aardbeving van 5,5 in Portugal ook in Zuid-Spanje gevoeld
Beeld: via canva.com

Aardbeving van 5,5 in Portugal ook in Zuid-Spanje gevoeld

Het Spaanse Geografisch Instituut (IGN) heeft op maandagochtend 26 augustus 2024 een aardbeving van 5,5 geregistreerd ten zuiden van Portugal, dichtbij Lissabon. De beving vond plaats om 6:11 uur (Spaanse tijd) op een diepte van 19 kilometer. Mensen voelden de schok op verschillende plekken in Spanje, vooral in de provincies Huelva en Sevilla, waar meeste noodmeldingen vandaan kwamen, en ook in Marokko. Gelukkig zijn er geen meldingen van schade of gewonden.

De regio Huelva loopt risico op een tsunami-alarm. Het was de eerste Spaanse provincie die borden in de straten plaatste om aan te geven wat je moet doen als dit natuurlijke fenomeen zich voordoet. Precies een jaar geleden vond er een aardbeving in Marokko plaats, die het leven van 2000 mensen eiste en ook in deze Spaanse provincie voelbaar was.

Het Iberische Schiereiland, dat Spanje en Portugal omvat, bevindt zich op de grens van de Euraziatische en Afrikaanse platen. Deze bijzondere geografische ligging zorgt ervoor dat het gebied vatbaar is voor aardbevingen. Aardbevingen komen hier dus regelmatig voor, maar de frequentie en kracht verschillen wel.

De geschiedenis van het Iberische Schiereiland kent veel destructieve aardbevingen, zoals de beroemde in Lissabon in 1755 en de recente in Lorca in 2011. Elke schok heeft unieke verhalen en gevolgen.

De aardbeving van Lissabon 1755

Een van de meest bekende aardbevingen in de Portugese geschiedenis vond plaats op 1 november 1755. Deze schokkende gebeurtenis had een geschatte kracht tussen de 8,5 en 9,0 en leidde tot een enorme tsunami die de kusten van Spanje en Portugal raakte.

De gevolgen waren enorm. Tienduizenden mensen kwamen om het leven en tal van steden raakten verwoest. De aardbeving zorgde ervoor dat Portugal zijn bouwpraktijken helemaal tegen het licht ging houden. Gebouwen werden zo ontworpen dat ze beter bestand zijn tegen toekomstige schokken, wat laat zien hoe de maatschappij zich aanpast aan de uitdagingen die de natuur met zich meebrengt.

De aardbeving van Madeira 2007

In 2007 werd Madeira getroffen door een sterke aardbeving met een magnitude van 6,3. Deze gebeurtenis herinnerde de bewoners aan de constante dreiging van natuurlijke rampen, ondanks dat Madeira verder van het vasteland ligt.

De schade was aanzienlijk, maar gelukkig waren de verliezen aan mensenlevens relatief beperkt vergeleken met eerdere gebeurtenissen. Desondanks heeft deze aardbeving opnieuw vragen opgeroepen over de noodzaak van betere voorbereiding en bewustwording in seismisch actieve gebieden.

De aardbeving van Lorca 2011

In Spanje vond op 11 mei 2011 een aardbeving met een magnitude van 5,1 plaats, die vooral de stad Lorca trof. Dit was een herinnering aan de voortdurende risico’s van seismische activiteit in het land.

Ondanks dat deze aardbeving minder zwaar was dan andere historische gebeurtenissen, veroorzaakte het aanzienlijke schade aan gebouwen en infrastructuur. Het toonde aan dat zelfs kleinere aardbevingen aanzienlijke gevolgen kunnen hebben, wat de noodzaak benadrukt voor constante monitoring en voorbereiding.