BARCELONA – Vrijdagavond zijn er in Barcelona bij de Plaza de España, op de Avenida de la Reina Maria Cristina, bij de magische fonteinen en omgeving meer dan 40.000 jongeren bijeen gekomen tijdens een nieuwe macrobotellón. Het gaat hier om een straat-drink-feest dat via social media wordt georganiseerd en wat, zeker ten tijde van de corona-pandemie, niet is toegestaan in Spanje.
Deze macrobotellón valt samen met de Fiesta de la Mercè in Barcelona waarbij meer dan 40.000 jongeren al drinkend feest vierden op straat waarbij de handhaving van de corona-maatregelen ver te zoeken waren. Dit fenomeen is niet ongebruikelijk in Spanje en met name in grote steden komen vaak botellones voor. Maar dit soort grote bijeenkomsten zijn zelden al vonden deze vorige week ook al plaats in Madrid met 20.000 deelnemers en 8.000 feestvierders in Barcelona.
Het probleem met dit soort straatfeesten is dat deze snel via social media, vaak WhatsApp en Telegram, georganiseerd worden waarna de politie niets meer kan doen als de duizenden feestvierende en vaak dronken jongeren al aanwezig zijn. In dit geval was de politie wel aanwezig en werden er 20 personen aangehouden en raakten circa 50 personen gewond waaronder diverse met messteken. Verder is er melding gedaan van aanranding van een vrouw en was er schade aan geparkeerde auto’s en straatmeubilair.
Dit nieuwe straat-drink-feest heeft inmiddels ook voor politieke spanningen gezorgd in de gemeente Barcelona waarbij met name de burgemeester Ada Colau onder vuur ligt. Zijzelf zegt echter dat dit soort momenten niet meer mogen voorkomen in Barcelona. Daarom wordt er vanaf nu extra door de politie gesurveilleerd in de weekenden.
Voor de lezers die het fenomeen botellón nog niet kent: Een botellón is een gezelschapsfenomeen dat in Spanje in het begin van de jaren 90 is ontstaan. Een botellón bestaat uit een verzameling vrienden, vooral jongeren, die in een park of op een andere plaats in de buitenlucht samenkomen om alcoholische dranken te drinken. Sinds het einde van de 20e eeuw worden ook macrobotellones georganiseerd, waarbij zich duizenden deelnemers verzamelen, vooral in de Spaanse grote steden. Deze worden georganiseerd met behulp van sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter, WhatsApp en Telegram.
Deze samenkomsten leiden vaak tot drinkgelagen, waarbij jonge mensen zwaar gealcoholiseerd raken en medisch verzorgd moeten worden. Ook de afvalproductie wordt door vele Spaanse gemeenten als een probleem ervaren. Andere bezwaren tegen botellones zijn dat het zou aanzetten tot alcoholisme, de soms voorkomende vechtpartijen, vandalisme, verkeerschaos, aanrandingen en omzetverlies voor winkels in de straat waar de botellón wordt gehouden.