Witte dolfijn Kairo op 60-jarige leeftijd overleden in Oceanogràfic in Valencia

Witte dolfijn Kairo op 60-jarige leeftijd overleden in Oceanogràfic in Valencia
beeld: Oceanogràfic / website
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

VALENCIA – Wanneer je het aquarium Oceanogràfic in de stad Valencia eens hebt bezocht heb je ongetwijfeld iets langer stilgestaan bij het waterbassin waar de witte dolfijnen of in het Spaans ‘belugas’ zich lieten zien. Maar helaas, de 60-jarige Kairo, zoals de beloega heette, is overleden, zo meldt het Oceanogràfic de Valencia op dinsdag.

Kairo kwam 20 jaar geleden aan in het Oceanogràfic van de Ciutat de les Arts i les Ciències de València nadat hij vanuit het aquarium in Mar de Plata in Argentinië naar Spanje verhuisde. Kairo was de 60-jarige vader van Kylo maar hij had de ziektesymptomen die normaal zijn voor een exemplaar van 60 jaar oud.

Het Oceanogràfic heeft de enige witte dolfijn familie van Europa. De beloega’s worden grijs geboren en krijgen de definitieve witte kleur tussen de leeftijd van vijf en twaalf jaar, hoewel in sommige gevallen de grijze kleur aan de rand van hun vinnen blijft. De rugvin is verdwenen en in plaats daarvan blijft er slechts een kleine bult of richel over, waar ze geen last van hebben als ze onder het ijs zwemmen; Hiermee raken ze de ijsschotsen om gaten te openen waardoor de luchtspiraal naar buiten kan gluren en ademen.

Dankzij hun dikke laag vet zijn ze bestand tegen de lage temperaturen van arctische en subarctische wateren. Omdat ze niet heel diep water nodig hebben, is het gebruikelijk om hun witte toppen aan de oppervlakte te zien. Normaal worden ze 1.500 kilo zwaar in volwassen staat en de lengte varieert van 3 tot 5 meter. Het hoofd van de beloega is erg klein in verhouding tot zijn lichaam. Met hun gezichtsspieren kunnen ze expressief gebaren maken. Als er iets is waardoor deze zeezoogdieren opvallen, dan is het wel vanwege het brede repertoire van vocalisaties die ze uitzenden. Daarom worden ze ook wel ‘zeekanaries’ genoemd.